Stödchatt ska minska våld i ungas relationer

1:36 min

I dagarna öppnar en stödchatt och en telefonlinje för unga som utsätts eller utsätter andra för våld i sina relationer.

– Det är väldigt viktigt att vi lyfter frågan om våld i ungas relationer, det är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna vi kan göra, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 Möjligheter som driver Ungarelationer.

Stödchatten Ungarelationer vänder sig till de mellan 15 och 20 år. Och riktar sig både till den som utsätts eller utsätter andra för våld. 

Förutom stödchatten Ungarelationer startar länsstyrelsen i Stockholm och Skåne tillsammans med Manscentrum en telefonlinje för dem som är våldsamma mot andra. Forskaren Carolina Överlien som forskar om barn och unga i utsatta livssituationer säger att det är viktigt att man får stöd i tid. 
 
– Vi vet med all säkerhet att det räcker ju inte med att straffa utan har man ett beteende som är så problematiskt att man utövar våld så måste man få stöd och hjälp för att sluta och ändra på det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista