Hon fick 636 sidor tillbaka

Begärde ut sin tinderdata – fick 636 sidor

2:09 min

Det finns risker med appar som samlar användardata om dig enligt Andrei Sabelfeld som är professor på Chalmers Tekniska Högskola. En av de som samlar sådan information är dejtingappen Tinder.

P3 Nyheters reporter Sofia Sidén begärde ut all sin data från Tinder och fick ut 636 sidor. Där fanns till exempel alla meddelanden hon skickat till sina matchningar, exakt platsposition för när hon senast använde appen och alla sidor hon gillar på Facebook.

I Tinders användarvillkor står det att de har rätt att göra nästan vad de vill med datan som samlas in. 

Appen har drygt 50 miljoner användare, enligt flera medier, och Andrei Sabelfeld säger att de har lovat att inte sälja datan vidare:

– När man har så mycket information är risken stor att man blir attackerad. Då finns det stora möjligheter att använda datan och rikta den på olika sätt, säger han.

Om Tinder eller andra appars användardata skulle läcka ut skulle den som får tag i datan kunna använda den till lite olika saker. Till exempel att sprida riktad reklam eller propaganda till en viss grupp.

Tinders användardata kan ha blivit exponerad tidigare, senast i höstas blev 50 miljoner facebook-konton hackade och då kan de också ha kommit åt flera användares Tinderkonton, eftersom användarna hade loggat in via Facebook. Enligt Andrei Sabelfeld skulle det kunna hända igen:

– Har man risker och sårbarheter i ett system finns det säkert några som vill utnyttja dem.

I datan P3 Nyheters reporter begärde ut kan man bland annat se att hon har använt samma pick up-line till 13 olika personer.

– Jag använde också appen svinmycket när jag var sjuk i höstas – allt det här vet Tinder om mig, säger hon.

Andrei Sabelfeld menar att det även finns bra saker med att samla in data på det här sättet - man kan till exempel anpassa appen efter sina användare och göra den mer personlig.

– Men däremot vet man inte vad som händer med informationen efteråt.

P3 Nyheter har sökt Tinder för en kommentar utan att få svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista