Unga svensk-sudaneser demonstrerar mot presidenten

2:03 min

De nästan dagliga protesterna, av framförallt unga, i Sudan har börjat att skaka presidenten Omar al-Bashirs 30-åriga makt vid styret.

Johan Brosché, forskare på freds- och konfliktinstitutet vid Uppsala Universitet, säger att målet är att få presidenten att avgå.

Det finns även proteströrelser utanför Sudan, till exempel det svensk-sudanesiska nätverket Sudan Support Network in Sweden. Azaa Ahmed Ali är del av nätverket och i lördags höll de en demonstration på Mariatorget i Stockholm.

– Det är en solidarisk demonstration för att visa vårt stöd mot människorna i Sudan, men även för att försöka lyfta upp frågan i Sverige, säger Azaa Ahmed Ali.

I ett uttalande säger EU att de förväntar sig att regeringen i Sudan ska släppa alla journalister och demonstranter som arresterats. Azaas familjemedlemmar är några av dem som gripits.

– Min kusin blev gripen och misshandlad och mamma delade ut vatten till demonstranter och blev arresterad. Men båda är släppta nu och fortsätter att kämpa. De tänker inte sluta, säger hon.

Demonstranterna verkar inte ge upp, men kommer de ha någon påverkan och få al-Bashir avsatt? Enligt Johan Brosché är det är svårt att säga, men presidenten är pressad och kan därför tvingas att avgå