50 procent av de unga väljarna känner sig oinformerade inför EU-valet

1:58 min

59 procent av de unga väljarna känner att de har dålig koll inför EU-valet. Det visar en Novus-undersökning som vi har beställt. En som vill ändra på det är 28-åriga Dalia Ibrahim.

Förra valet röstade 46 procent av förstagångsväljarna. För att få fler att rösta i år har Sveriges ungdomsorganisationer (LSU), i samarbete med bland annat Europa Direkt - kontor i landet och Europaparlamentet, rekryterat unga EU-ambassadörer.

LSU hoppas att genom sin kampanj utbilda 300 EU- ambassadörer mellan 16 och 29 år. 

– EU-lagstiftningen står över svensk lagstiftning, nästan 50 procent kan svenska lagstiftare inte ändra på. Det kan handla om handelsavtal, migrationspolitik, miljö- och klimatfrågor. Därför är det viktigt att rösta, säger Dalia Ibrahim som är en av ambassadörerna.

Hon är på mässor, skolor och håller föreläsningar för att träffa unga personer inför valet. Hon tror att intresset kommer öka.

– Jag ser på unga att de är villiga att få information om varför det är viktigt att rösta och hur det kan påverka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista