Transvården

Borttaget steriliseringskrav kan ligga bakom ökning av unga transpatienter

1:51 min

Antalet personer som söker vård för könsdysfori har ökat kraftigt de senaste åren. En ökning syns från att steriliseringskravet i lagen avskaffades 2013.

– Att vara trans är mer synligt, det är en möjlighet liksom. Det finns en möjlighet för dig att leva så som du faktiskt ser dig själv. Om du inte vet att den möjligheten finns gör du kanske ingenting åt det, säger 20 åriga Hannes i Stockholm, som är transkille.

Antalet personer som söker vård för könsdysfori, alltså att man inte känner sig som med det könet som man tilldelas vid födseln, har ökat mycket de senaste åren.

Antalet personer i Sverige som någon gång fått diagnosen ökade från 673 år 2005 till över 3400 personer år 2015, enligt siffror från Socialstyrelsen. Det ökar mest bland unga personer, särskilt de som tilldelades könet flicka vid födseln.

Lennart Fällberg är enhetschef på Lundströmsmottagningen i Västra Götaland, som behandlar patienter med könsdysfori, säger att det inte finns ett bra svar på varför fler, särskilt unga söker vård.

Han säger att ett öppnare samhälle kan vara en orsak. En annan orsak tror han kan vara att transpersoner inte längre måste tvångssteriliseras för att byta juridiskt kön.

– En kraftig ökning som var i Sverige såg vi efter 2013 då steriliseringstvånget avskaffades. Det gjorde att antalet som sökte hjälp ökade, alltså att man kunde byta juridiskt kön utan att man måste sterilisera sig. Sedan har vi sett samma ökning i hela Västeuropa, säger Lennart Fällberg.

Hannes håller med. Han säger att han nog hade väntat med sin könskorrigering, om han hade varit tvungen att sterilisera sig.

– Jag vet inte om jag vill ha biologiska barn och känner inte att det är något jag kan välja nu när jag är 20, eftersom jag inte är i den delen av mitt liv då jag funderar på att skaffa barn. Jag känner att jag vill ha den möjligheten, så jag hade definitiv resonerat annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista