Transvården

Transpersoner saknas i diskussionen om sig själva

2:18 min

Det pågår en upprörd debatt om unga transpersoner och transvård just nu. Men många transpersoner känner att en sak fattas i diskussionerna - de själva.

– Jag blir väldigt besviken. För jag vet redan hur folk i samhället ser på transpersoner och det inte direkt en bra bild folk har. Så när man inte låter transpersoner komma till tals och målar upp en bild av oss som inte är korrekt, så förstärks den initiala bilden av att "oj det här är konstigt", säger 20 åriga Hannes i Stockholm.

Han upplever ofta att transpersoner felkönas eller att man pratar om dem som "killar och tjejer som valt att byta kön".

– Då tror ju folk att det är ett val man gör, att bli trans. Och om det är ett val kan det ju också vara så att man blivit influerad av andra. Men det blir missvisande, ingen väljer att bli trans precis som att man inte väljer att vara svart, eller gay. Det är ju saker som man är, säger han.

En annan sak Hannes ser ofta är att transpersoner utmålas som psykiskt instabila, som om de inte kan tala för sig själva och ta egna beslut.

– Det känns väldigt konstigt att bli porträtterad som någonting man inte är. Jag är som vilken 20-åring som helst, lever mitt liv och tar vuxna beslut. Vi kan aldrig bli sedda som vanliga människor och om folk inte ser någon som normal kan de ge sig rätten att diskriminera mot den personen.

En lösning för att komma ifrån den bilden menar han skulle vara, att helt enkelt bjuda in och lyssna på personer som är trans.

– De få gångerna vi faktiskt får vara med i samtalet så känns det väldigt bra. För annars pratas det om oss på ett sätt som är väldigt avhumaniserande. Istället för att visa att vi är människor, precis som du, avslutar Hannes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista