Transvården

Charlie: "Föräldrarna vägrar inse att deras barn är någon annan"

2:00 min

Begreppet Rapid Onset Gender Dysphoria, som sägs handla om att tonåringar plötsligt blir trans, är hårt kritiserat och bör inte användas, säger psyikatern Cecilia Dhejne.

Eftersom jag jobbar på ANOVA kan jag bara svara på hur vi gör här, men den bör inte användas, säger psykiatern Cecilia Dhejne.

Hon jobbar på Anova, mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset som tar emot patienter över 18 år som sökt könsbekräftande behandling. Här används inte termen Rapid Onset Gender Dysphoria.

– Den är inte beskriven av någon medicinsk organisation, den finns inte som diagnos, och då tänker jag att man ska vara försiktig, säger hon.

Begreppet grundar sig en studie från 2018, där en läkare intervjuat föräldrar som upplevde att deras tonåringar plötsligt hade blivit trans.

I studien beskriver föräldrarna bland annat att deras barn haft andra psykiska problem och att de börjat umgås med andra med könsdysfori.

– Hon sökte då specifikt i forum som är kritiska till könsdysfori när hon rekryterade. Så i sin första artikeln beskriver hon det här som att det skulle kunna vara någon sorts social smitta, säger Cecilia Dhejne.

Studien har ändrats efter massiv kritik, bland annat har det gjorts tydligt att det här är föräldrarnas bild, inte tonåringarnas.

"Föräldrar vägrar inse"

--Jag växte inte upp med att det var en möjligheten att jag skulle kunna vara kille. Jag är latino, har växt upp kristet, föräldrarna var präster. The whole package liksom, säger Charlie Campos Vargas.

Han upptäckte att han var trans kring puberteten. Han kom ut på sin skola och levde som kille där ett tag, innan han kom ut för sin familj.

– Så scrollar jag instagram och ser något om trans och tänker, vad är det? Jag har aldrig hört det. Så läser jag mer och bara oh my god, det är ju jag, säger han.

Charlie Campos Vargas tror att idén om att unga "plötsligt" blir trans handlar om att många föräldrar inte vill se sanningen.

– Man har själv lagt ut lite ledtrådar, sätter på någon serie med transpersoner eller säger att man ska till pride med en kompis. Så rapid onset... nej det är du som är blind, som vägrar inse att ditt barn är någon annan.

För framtida forskning menar psykiatriker Cecilia Dhejne att det viktiga är att ha patienterna i fokus.

– Hur mycket omgivningen har sett eller inte sett är en faktor, men det allra viktigaste är hur personen själv har haft det, avslutar hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista