Unga och drogdöden

Unga som dör av överdos fortsätter öka

1:57 min

2017 dog 274 unga personer i Sverige av en överdos. Det visar siffror som P3 Nyheter har tagit fram från Socialstyrelsen. Dödsfallen har ökat med åren.

Hampus Rickardsson skulle snart fylla 23 år när hans familj fick samtalet om att han inte längre levde.

– Så minns jag liksom att en ramsa spelades i huvudet. Tre små apor hoppade i sängen, en ramla ner och så var de bara två, berättar Hanna Rickardsson, en av Hampus två systrar.

Hanna Rickardsson sitter hemma hos sin mamma Mari tillsammans med sin två år yngre syster Lina. För sex år sedan förlorade de sin storebror Hampus i missbruk. Han dog i lunginflammation och vaknade inte efter att han tagit metadon en kväll med kompisar.

– Jag tror alla som har barn kan föreställa sig den värsta mardrömmen, säger Mari Rickardsson.

Hampus började röka cannabis som tonåring och tog sedan också bensodiazepiner. Några gånger tog han metadon som han köpt av en kompis.

274 unga dog 2017

274 personer mellan 15 och 34 år dog 2017 av en överdos, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister. En siffra som ökat med åren. Det handlar om överdoser som man vet var av misstag, eller fall där man inte är säker på ifall det var med flit eller ej.

Det är framför allt opioider som till exempel smärtstillande tramadol eller fentanyl som blivit vanligare de senaste åren och som många dör av.

Anders Ledberg är forskare på Stockholms universitet och har forskat om narkotikadödlighet.

– För 20 år sedan var det vanligast med heroin men så är det inte längre. Majoriteten av förgiftningsdödsfallen med opioider handlar om substanser som är läkemedel eller närbesläktade med läkemedel, säger han.

Familjen Rickardsson minns tillbaka hur det var att leva med den ständiga oron att något skulle hända Hampus. Lina berättar att man också är rädd att andra i sin omgivning ska dö.

– Det känns inte så långt bort. För någon annan kanske det inte känns så troligt men man vet ju... det kan ju hända.