Transvården

RFSL Ungdom: "Måste finnas plats för att ändra sig i könsdysforiutredningar"

1:34 min

Den senaste tiden har många kritiserat transvården för att utredningar går för fort och uttryckt oro för att unga som söker vård för könsdysfori ska ångra sig längre fram. Men RFSL ungdom tycker att det är problematisk att man inte inkluderar transpersoner i diskussionerna.

– Vi har kontakt med runt ett tiotal personer som har ångrat sig som har genomgått hela processen med behandling. Det är ju också många som startar en hormonbehandling och som avbryter den efter ett halvår, ett år eller flera år och det kan ju finnas många skäl till det, säger Lennart Fällberg, som är enhetschef på Lundströmsmottagningen.

Ungefär 30 procent av patienterna på Lundströmsmottagningen pausar sin utredning och det kan bland annat beror på sociala anledningar, till exempel att en person inte är redo att komma ut på jobbet eller att man vill vänta på att ens barn har växt upp.

Andra orsaker kan vara psykiska sjukdomar och att man vill vänta tills livet känns mer stabilt. 

Det kan också finnas medicinska anledningar till att vilja avbryta en behandling, till exempel om hormonerna skulle vara skadliga för patienten.

På senaste tiden har föräldrar, vårdpersonal och debattörer kritiserat transvården för att könsdysforiutredningar har gått för fort och oron är stor för att speciellt unga transpersoner ska ångra sig i framtiden. 

– Diskussionerna om oss unga transpersoner lyfts fram som om de är av omtanke för oss och vår framtid, men att det faktiskt inte är någon som pratar med eller lyssnar på oss unga transpersoner pratar man inte om, säger Jeran Rostam, förbundsordförande för RFSL ungdom. 

Hen tycker att det är problematiskt att man inte bjuder in transpersoner i diskussionerna och säger också att det måste finnas plats för att kunna ändra sig i en könsdysforiutredning för att se till att en person inte ångrar sig först efteråt. 

– I den här diskussionen har man ställt personer som av olika anledningar ångrat sig mot transpersoners rätt till vård, och det blir väldigt orättvist. Egentligen handlar det ju om att vi behöver mer resurser till transvården för att alla ska få den, säger hen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista