Unga och drogdöden

Personer vänder sig till Flashbacks ”drogakut” istället för att ringa 112

1:54 min

Nästan var femte ung person skulle tveka inför att ringa 112 om de misstänker att de tagit för mycket droger. I Drogakuten på Flashback skriver personer att de är rädda för att polisen ska komma.

Nära 1 av 5 unga vet inte om de skulle ringa 112 om de misstänker att de har tagit en överdos droger, det visar en Novusundersökning som P3 Nyheter har tagit fram. 1 av 20 säger säkert att de inte skulle ringa. Forumtrådar på Flashback visar att det kan handla om rädsla för rättsliga konsekvenser.

Fattade fel med doseringarna! Mina naglar är blåa som fan och kan knappt andas om jag inte tänker på det. Mitt hjärta slår i otakt och det känns som att jag somnar nu närsom. Fan ska jag göra? 

I augusti startar en kille som vi kallar Lucas en tråd på Flashback om att han tagit subutex, xanor och druckit alkohol. Flera användare säger till honom att ringa 112 och att dosen kan vara dödlig. Men likt många andra som skriver i den så kallade Drogakuten på Flashback vågar Lucas inte ringa ambulans av rädsla för att polisen ska komma.

– Det handlar om det stigma som finns kring narkotika och att det är kriminaliserat. Det finns ett stort motstånd att kontakta vården när det sker en överdos, och den rädslan måste man försöka minska, säger Torkel Richert som är lärare och narkotikaforskare på Malmö universitet.

Till slut skriver Lucas att han ska ringa 112. Efter flera dagar återkommer han i tråden och berättar då att han magpumpats och enligt läkarna varit nära att dö.

"Just i mitt fall tog känslorna över och läkemedlen gjorde att man inte kunde tänka rationellt. Den kortsiktiga rädslan över att man kanske åker dit och blir utstött från samhället gjorde att jag tvekade på att ringa” skriver han till P3 Nyheter.

Lyssna på podden "Unga och Drogdöden - P3 Nyheter Granskar" här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista