EU-valet 2019

Vill begränsa invandring – skippar flest möten

1:51 min

Invandringskritiska partigrupper i EU deltar inte i utskottsarbetet i lika stor utsträckning som de andra partigrupperna.

P3 nyheter har undersökt EU-parlamentarikernas närvaro i LIBE-utskottet under 2019. LIBE-utskottet är det organ där lagförslag om invandring och asylfrågor i EU tas fram.

Att vara aktiv i utskotten är viktigt för att få igenom sin politik, menar Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

– Det är helt avgörande för att vara med i processen. Utskotten processar ju lagstiftningen, och det är den lagstiftningen som sen läggs upp till parlamentets plenum där man fattar besluten, säger han.

Trots det går de generellt invandringskritiska partigrupperna bara på hälften så många möten som de övriga partigrupperna, visar P3 Nyheters granskning.

Så här gjorde vi granskningen

P3 Nyheter har gått igenom närvaron för de 120 parlamentariker som sitter i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE), under 2019. Totalt har LIBE haft 21 möten. Protokollet från 5:e mars saknas och därför är inte statistiken från det mötet med i granskningen.

Vi har sedan grupperat varje parlamentariker i sina respektive partigrupper för att räkna ut varje partigrupps snitt.

En parlamentariker i LIBE-utskottet går i genomsnitt på 6,4 möten. På flest möten går de parlamentariker som sitter i ALDE, i snitt går de på 8,9 möten. Lägst närvaro har partigruppen EFDD. I snitt går de på 1,4 möten per parlamentariker.

Genomsnittet för de tre generellt invandringskritiska partigrupperna ECR, ENF, och EFDD är att gå 3,7 möten per parlamentariker. Medan genomsnittet för de andra partigrupperna ALDE, G/EFA, S&D, EPP, GUE/NGL är att gå på 7,4 möten/parlamentariker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista