EU-VAL

"Delta i utskotten är viktigt för att få igenom sin politik"

1:47 min

De generellt invandringskritiska partigruppernas låga närvaro i LIBE-utskottet kan göra det svårare att påverka politiken, menar Magnus Blomgren vid Umeå universitet.

P3 Nyheter har tidigare rapporterat att de generellt invandringskritiska partigrupperna i EU, bara går på hälften så många möten i EU:s utskott för invandringspolitik, som de andra partigrupperna.

Daniel Dalton från brittiska Torypartiet som sitter i samma partigrupp som Sverigedemokraterna, ECR, menar dock att deras låga närvaro i utskottet inte påverkar deras politik.

– Det räcker med att en person från gruppen talar på utskottsmötet om ett visst ämne. Det är irrelevant för de andra i gruppen att gå på mötet, säger han.

Så här gjorde vi granskningen

P3 Nyheter har gått igenom närvaron för de 120 parlamentariker som sitter i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE), under 2019. Totalt har LIBE haft 21 möten. Protokollet från 5:e mars saknas och därför är inte statistiken från det mötet med i granskningen.

Vi har sedan grupperat varje parlamentariker i sina respektive partigrupper för att räkna ut varje partigrupps snitt.

En parlamentariker i LIBE-utskottet går i genomsnitt på 6,4 möten. På flest möten går de parlamentariker som sitter i ALDE, i snitt går de på 8,9 möten. Lägst närvaro har partigruppen EFDD. I snitt går de på 1,4 möten per parlamentariker.

Genomsnittet för de tre generellt invandringskritiska partigrupperna ECR, ENF, och EFDD är att gå 3,7 möten per parlamentariker. Medan genomsnittet för de andra partigrupperna ALDE, G/EFA, S&D, EPP, GUE/NGL är att gå på 7,4 möten/parlamentariker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista