EU-VALET

Så vill toppkandidaterna lagstifta om miljöförbättringar

1:50 min

Behövs det mer lagstiftning behövs kring privatpersoners konsumtion som påverkar miljön negativt? Så här svarar de svenska toppkandidaterna inför EU-valet.

Malin Björk (V)
– Från Vänsterpartiets sida vill vi se att de som förorenar mest också ska bidra mest till klimatomställningen. Vi ser att det handlar om systemförändrande verktyg och reformer som måste till.

Soraya Post (FI)
– Det behövs lagstiftning men inte på individnivå, utan då är det industrin och producenterna som får ta det. Principen ska gälla att de som förorenar mest ska betala mest.

Helené Fritzon (S)
– Det går inte att låta ansvaret för klimatomställningen bara ligga på enskilda individer – det räcker inte. Det krävs gemensamma förändringar och satsningar där vi vill se en mer ambitiös och ansvarsfull klimatpolitik.

Alice Bah Kuhnke (MP)
– Vi vill att engångsprodukter i plast dels ska bli oerhört mycket dyrare och svårare att producera, för det finns alternativ. Vi vill också säkerställa att det finns en märkning på produkter som förklarar livslängd så att vi kan arbeta och köpa saker som är mer hållbara.

Karin Karlsbro (L)
– Vi har ett konkret förslag att införa ett pantsystem på petflaskor och aluminiumburkar i hela EU för att det ska bli enklare och lite lönsammare att lämna in sina flaskor och burkar, oavsett var de är köpta, oavsett var man bor och har använt dem.

Fredrick Federley (C)
– Vi är duktiga på att prata om korna och duktiga på att prata om flyget och att komma på förslag till åtgärder. Men vi har fortfarande det stora kvar kring cement, kring stål, kring kläder och så vidare som är avgörande för hur vi ska hantera klimatpolitiken framöver.

Sara Skyttedal (KD)
– När det gäller konsumentvanor brukar de styras av politiker främst via skatter och avgifter. Det tror vi sköts bäst på nationell nivå. Sedan är mycket av reglerna kring produkter också gemensamma i EU och här borde vi fortsätta med utveckling framöver.

Tomas Tobé (M)
– Nyligen fattades beslut om att förbjuda plast i engångsartiklar och det tycker jag är bra. Det är också bra att vi ställer krav på innehållsförteckning så att vi konsumenter också kan göra aktiva klimatsmarta val som att man förbjuder farliga ämnen i barnleksaker till exempel.

Peter Lundgren (SD)
– Sverige är faktiskt ledande i dessa frågor och det skulle kunna vara relevant med någon ytterligare lagstiftning men då vill jag också att det görs en ordentlig utredning om det. Vi tittar på plastprodukter som exempel i dag och där är det enligt mig det stora problemet att återvinning inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista