Unga ungrare lämnar landet

1:29 min

Ungern har problem med brist på arbetskraft och många unga söker sig utomlands. 600.000 ungrare uppskattas bo i andra EU-länder där lönen ofta är högre.

– Alla våra kompisar flyttar utomlands, säger Kata som är konstnär och själv jobbar halva året utomlands.

Hon säger att det handlar om politiska skäl. Ungern har fått kritik för sin bristande pressfrihet och har också gjort sig ett namn gällande en hård migrationspolitik.

– De tar kontroll över allting, så folk vill inte bo här, säger Kata.

Bättre lön utomlands

Enligt statistik från Eurostat så ligger timlönen i Ungern i snitt på 3,5 euro att jämföra med Sverige som ligger på 18,5 euro enligt de siffrorna, och många unga pratar om att lönen är bättre utomlands.

– Jag kan knappt tjäna ihop till hyran här, men i Österrike där jag jobbar nu halva året, där tjänar jag mycket bra, säger snickaren Michi.

För att lösa problemen med brist på arbetskraft och att få barn föds så har regeringspartiet Fidesz erbjudit generösa lån och förmåner kring skatter för familjer som skaffar många barn.

– De har gjort mycket för barnfamiljer och ordnat fram många jobb, säger 19-årige Lazsló.

Förmåner för många barn

Han pluggar till slaktare. Snart ska han ta examen och han tänker stanna och jobba med korvtillverkning i Ungern.

Konstnären Kata håller inte med.

– Jag hatar att det känns som att de talar om för mig att jag borde vara en fru och en mamma. Det finns andra sätt att leva också, och det är mitt eget beslut. Det handlar inte om vad politikerna tycker, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista