Sexism

Klubb-app kritiseras för sexism

1:59 min

Clubbable säger sig fixa gästlista till klubbar – men användare kritiserar appen för sexism och de vip-bord som säljs finns inte i verkligheten.

Henrik Eklöf Eriksson, 25, har testat Clubbable, en app med över 50 000 användare, som säger sig hjälpa festsugna att skaffa gästlista till innekrogar i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö.

Han och andra användare P3 Nyheter pratat med är kritisk till appens innehåll och regler. Bland annat krävs det att ett sällskap består av minst 50% tjejer för att de ska kunna få gästlista.

– Varför får inte jag och mina kompisar gå ut?, säger Henrik.

Dessutom kritiserar användare appen för att tjejer som vill gå ut uppmanas bära klackar och "klä upp sig".

– För att folk ska ha störst chans att komma in så brukar vi säga "dress to impress", säger Magnus Åhlin från Eskilstuna driver det engelskregistrerade företaget.

Appen säljer också "vip-bord" för 10 000 kronor på krogar i svenska storstäder. Den som vill boka ett bord måste betala depositionspengar i appen – men de klubbar P3 Nyheter varit i kontakt med säger sig inte ha något samarbete med Clubbable, och säljer inga bordsplatser via appen.

– Är det någon klubb som inte vill vara med tar vi bort dem från appen, och är det några problem med depositionen betalar vi tillbaka pengarna, säger Magnus Åhlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista