Högerextrema i Tyskland blir fler och våldsammare

1:27 min

En ny rapport visar en ny topp gällande antalet högerextrema. 24.100 personer varav hälften bedöms vara våldsbejakande. I juni mördades en politiker, en man känd som högerextrem har erkänt.

 – Jag vill vara tydlig; högerextremism är ett allvarligt hot mot vårt fria demokratiska samhälle, sa Tysklands inrikesminister Horst Seehofer under en presskonferens.

Tillsammans med tyska underrättelsetjänsten BfV så presenterade han den årliga rapporten om extremism i landet.

Sedan 2014 har antalet högerextrema i Tyskland ökat, enligt rapporten handlar det om 24.100 personer 2018, 100 fler än året innan, och över hälften av dessa, 12.700 anses vara våldsbejakande.

Sex mordförsök

Våldsdåden som utförts av högerextrema ökade också något förra året, det skedde sex mordförsök med misstänkt högerextrema motiv. Samma siffra var fyra för 2017.

I början på juni mördades Walter Lübcke, en CDU-politiker, en misstänkt man som är känd som högerextrem har erkänt han dödat Lübcke och två män till har gripits misstänkta för medhjälp.

Fler vänsterextremister

Han säger själv att han utfört dådet ensam.
Men riksåklagaren utreder om det finns fler inblandade.

I den årliga rapporten som släpptes idag, beskrivs också situationen med vänsterextremister, de uppskattas också ha ökat, till 32.000, men inte med lika många våldsbejakande personer. I presentationen av rapporten påpekades det att våldet från vänsterextremister ofta riktas mot polis.

Islamister uppskattas vara 26.500 och även om det inte utfördes några attentat 2018 står det i rapporten att risken fortsatt är hög.