Hans såg sitt namn på högerextremas svartlista

1:45 min

Den mördade politikern Walter Lübcke blev en måltavla för högerextrema efter att han tagit ställning för flyktingar. Hans namn svartlistades av en högerextrem grupp. En dag hittade Ario Mirzaie sitt namn på en s.k fiendelista.

 – De säger att vi inte får vara här, de skickar hot, mail, brev. Det är vardag. En gång fick jag fejkade flygbiljetter skickade till mig för att åka till Iran dit mina föräldrar är födda.

Han har engagerat sig politiskt sedan han var 14 år gammal, han jobbar nu för en organisation som vill främja mångfald och motarbeta diskriminering och som opinionsbildar kring invandringsfrågan. Han är också engagerad i Tysklands gröna parti.

Har blivit värre

Han säger att hotet från högerextrema grupper inte är något nytt.
Men att han tycker att det blivit värre.

– Du tar en risk om du går ut offentligt, säger han.

24.100 personer högerextremister finns i Tyskland enligt en rapport som inrikesministern och underrättelsetjänsten presenterade nyligen. Över hälften bedöms vara våldsbejakande och våldet har ökat.

Förra året skedde sex mordförsök med misstänkt högerextrema motiv och i början på juni mördades en politiker vid namn Walter Lübcke. Han tog ställning för flyktingar och blev därefter hotad av högerextrema. En man som är känd som högerextrem har erkänt mordet och säger sig ha gjort det själv, men riksåklagaren utreder nu om det finns andra inblandade.

Hittade sig själv på svartlista

Lübckes namn fanns med på en lista med tusentals politiska motståndare till en grupp högerextrema. En dag framför datorn upptäckte Ario Mirzaie att hans namn också stod där.

- Det är alltid obehagligt att se sitt foto på en sådan sida, att de skriver att du måste straffas. Att du är extremist och kriminell.

Listan har nu tagits ner från sajten där den låg. Men Ario säger att det påverkar och att många omkring honom funderar på om det är värt att vara politiskt aktiv.

– De vill skrämma oss. Jag är av åsikten efter allt som hänt med mordet ska vi inte bli mindre aktiva utan tvärtom, mer, säger han.