Arbetet mot sexism stoppades: “För engagerade”

1:28 min

På Uppsala universitets matematiska institution har likavillkorsgruppen inte kunnat göra något arbete alls för att motverka diskriminering.

För att motverka sexism och diskriminering på Uppsala universitet har många institutioner likavillkorsgrupper. Men en granskning som P3 Nyheter har gjort visar att gruppen på matematiska institutionen har haft stora problem.

Flera personer som jobbat i gruppen berättar att varje förslag de har lagt fram till ledningen antingen har ignorerats eller fått ett rakt nej från ledningens sida.

– Jag tycker att det kändes som de ville ha en grupp, som kunde skriva handlingsplaner, men det var ungefär det de ville ha, berättar en person som vill vara anonym.

– Förslagen var bland annat att anställa en student på 20% procent för att jobba med frågorna och att anlita föreläsare, berättar en annan.

Warwick Tucker som är prefekt på institutionen menar att man jobbar aktivt med frågan. Han håller dock med om att arbetet i likavillkorsgruppen inte har fungerat så bra.

– Det kan vara så att man blir för engagerad och det blir en politisk kamp istället för att komma framåt, säger han.