Tyskland

Unga politiker oroade efter misstänkt högerextremt mord

1:58 min

En mördad politiker och en misstänkt högerextrem mördare har skapat debatt i Tyskland. Unga politiker oroar sig för att rädslan ska ta över.

– Ska jag skriva den här artikeln verkligen? Det är många som tänker en eller två gånger innan de engagerar sig och det är inte en enkel fråga, för alla som går ut offentligt riskerar att bli måltavlor. Det är inte en bra utveckling om folk slutar engagera sig mot högerextremism, säger Ario Mirzaie som är engagerade i partiet De gröna i Tyskland.

Han tror att attacker som den i juni när en politiker vid namn Walter Lübcke mördades, kan skrämma unga från att vara politiskt aktiva.

– Det är inte ett teoretiskt hot, det är verkligen. Jag har sett mitt eget namn på listor över personer som den som Walter Lübcke stod på. Listor på människor de vill döda, säger han.

Blivit fler

Högerextrema i Tyskland har blivit fler och våldsammare visar en rapport från underrättelsetjänsten som presenterades nyligen. 24.100 personer varav över hälften anses vara våldsbejakande. Politiker har attackerats tidigare, ett exempel är en borgmästarkandidat i Köln som knivhöggs 2015.

I slutet på augusti förra året hölls stora högerextrema demonstrationer i staden Chemnitz efter att två män från Syrien och Irak misstänktes för att ha dödat en tysk man. Under protesterna där tusentals personer samlades så attackerades rasifierade personer.

"De vill skrämma oss"

Benjamin Schwartz är styrelsemedlem i Tysklands Ung vänster, han är också oroad över utvecklingen.

– När jag åker till min hemstad i östra Tyskland får jag problem eftersom de vet att jag är engagerad vänsterpolitiker. De ser mig på affären och säger att jag inte får vara där, att det är en "No-go zone" för mig. De försöker skrämma mig så att jag inte ska våga gå ut, säger han.

Lucas Schaal är ordförande i CDU:s ungdomsförbund i distriktet centrala Berlin, han håller inte riktigt med. Han vill inte måla upp en dyster bild av demokratiutvecklingen i Tyskland.

– Jag ser inte att det finns ett konstant hot mot alla politiker. Det finns extremister från alla håll, höger, vänster och islamister. Vi måste jobba med det dagligen, säger han.

– 99 procent är inte extremister och det är det vi borde fokusera mer på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista