Miljö

Lastbilar släpper ut 450 gånger mer än tåg

1:44 min

Trots det väljer många företag att frakta med lastbil. Lokföraren Fredrik Stangel säger att det bland annat är på grund av att godstågen kommer sent.

Högre banavgifter och att godstågen kommer sent är några orsaker till varför företag väljer lastbil före tåg.
 
Fredrik Stangel är lokförare och kör godståg. Han säger att det är på grund av att persontågen prioriteras på järnvägarna.

– Det är ju frustrerande att se att man är så lågt prioriterad. På stambanorna blir man ju ofta omkörd, det är ett tåg till Göteborg, ett tåg till Karlstad, ett tåg till Malmö, och så ett tåg till, till Göteborg och sedan kan man få åka.

Bland annat på grund av e-handel förväntas gods som ska fraktas att öka med 40 procent till 2030. Samtidigt som att riksdagen vill att transportsektorn ska minska sina utsläpp med 70 procent till samma år. Svante Axelsson är nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Han säger att det är många företag som vill frakta med godståg.

– Nu jobbar många företag med att få igång nattågstrafiken. Det kommer ett förslag från regeringen att man ska få bidrag de första åren för att komma igång med nattågstrafiken för att sen kunna vara lönsamma av sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista