Droger

Olaglig Tramadol ökar kraftigt

1:44 min

P3 Nyheter har genom en enkel sökning på sociala medier hittat 19 sidor från i år som vänder sig till svenskar och som säljer Tramadol olagligt.

År 2009 beslagtog polisen runt 13 000 kapslar och förra året beslagtog de över 600 000 stycken. Ökningen av Tramadol är också ett problem internationellt.

– Jag skulle då inte kalla mig eller mitt umgänge pundare direkt. Alla är vanliga ungdomar som har jobb, studerar och är välklädda. I början tog jag det för min ångest, sedan insåg jag hur mycket jag orkade plugga på det, det gav mig motivation till att typ motionera mer, säger Sandra som tar Tramadol.

Men Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som kan ge kraftiga kramper när det missbrukas.

Ökningen av Tramadol är också ett problem internationellt, det säger Stewe Alm som är strategisk analytiker vid underättelseenheten vid NOA.

– För det är efterfrågan i första hand som driver på insmugglingen till landet så länge det finns en efterfrågan och man kan göra pengar på det så kommer insmugglingen att fortsätta men från polisens sida så har vi ambitionen att försöka kartlägga det här och försöka stoppa inflödet till landet och det här kräver då en internationell samverkan.