Oro i Belfast att Brexit spär på splittringar

3:50 min

Fortfarande går en stor mur genom ett bostadsområde i Belfast på Nordirland som delar upp människor. Brexit har fått igång diskussioner och det finns en oro att splittringen ska bli större och att konflikterna späs på.

På ena sidan bor protestanter, unionister som värnar om unionen Storbritannien. På den andra bor katoliker, nationalister som hellre hade velat tillhöra Irland. 

Den flera meter höga muren delar upp staden, grindarna här stängs varje kväll, baksidorna mot muren är inburade. Ett minne från när det brukade flyga stenar och brandbomber över muren. Vad gäller Brexit så får man väldigt olika svar beroende på vilken sida om muren man frågar.

– Vilket Brexit som än blir av så blir det katastrof här, säger en taxichaufför som kör turister som vill fota muren.

– Hemska saker har hänt på den här gatan, jag har sett saker jag aldrig vill se igen, säger Jaral Dane som var åtta år när konflikterna drog igång, hon är uppväxt och bor fortfarande kvar på samma sida om muren.

– Jag känner några tjejer som är protestanter, men jag går inte över dit i onödan säger hon.

Tusentals människor dödades i konflikterna på Nordirland från 60- till 90-talet och många känner att Brexit påverkar splittringen.

– Jag är alldeles för ung för att komma ihåg "the troubles", men nu när vi har diskuterat Brexit i tre år märker man hur olika vi tycker och det delar folk, säger 19-åriga Sarah.

Men 16-åriga David håller inte med.

– Jag är protestant jag bor inte här, men jag sjunger i en katolsk kör här borta. Det är inga problem, det är bara de äldre som bryr sig. Problemen kommer försvinna med nästa generation, tror han.