OLÖSTA MORD

Kalla fall-gruppens chef välkomnar engagemang i olösta fall

1:53 min

Den amerikanska journalisten Billy Jensen uppmanar allmänheten att hjälpa polisen att lösa brott med hjälp av sociala medier. Bo Lundqvist på polisens kalla fall-grupp i region Syd har tagit aktiva steg för att få allmänheten att engagera sig.

Polisen i region Syd har lagt ut över hundra webbpubliceringar på ouppklarade svenska mordfall, med namn och bild på offren, i hopp om att få in tips från allmänheten.

– Helt krasst är det så att de ärendena inte blir lösta när de står orörda i vårt arkiv. Vi måste göra någonting och då måste vi aktivera dem, säger Bo Lundkvist, chef för polisens kalla fall-grupp i regionen.

Bo Lundkvist tycker i det stora hela att det är positivt att allmänheten engagerar sig och tipsar om olösta brottsfall utifrån den information som polisen lämnar ut, men menar att man också måste skydda individer och det juridiska värdet i utredningen.

– Vi får inte lämna ifrån oss information av sådant juridiskt värde som sedan omöjliggör lagföring av den faktiska gärningspersonen, säger han.