Lång kö till AT-utbildning – läkare utan legitimation jobbar ensamma på akuten

1:40 min

Kön till AT-tjänstgöring för nyutexaminerade läkare blir allt längre – samtidigt vikarierar många på landets akutsjukhus. Det visar en granskning som Kaliber i P1 gjort.

P1-programmet Kaliber har undersökt hur vanligt det är att läkare utan legitimation – de som tagit examen men inte genomgått AT-tjänstgöring – jobbar ensamma på landets akutmottagningar.

Programmet har skickat ut en enkät till landets 66 akutsjukhus, varav 55 svarat. Var tredje av de sjukhusen uppger att de låter låter olegitimerade läkare jobba ensam i större eller mindre utsträckning.

– Min första natt som ensam primärjour, efter att jag jobbat på akuten i tre veckor, fick jag ett hjärtstopp. Visst, vi har tränat på det. Men jag var inte med på att bröstkorgen går sönder när man gör hjärt- lungräddning. Jag kände hur revbenen bröts under mina händer. Och patienten överlevde inte, säger en ung läkare till Kaliber.

Socialminister Lena Hallengren (S) är medveten om problemet, och säger att ansvaret för att ta fram fler AT-platser ligger på regionerna.

– Här behövs det göras krafttag, säger hon.