Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Vattenkraft och böter för arbetslösa

Publicerat söndag 12 november 2006 kl 20.03
1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Svetsning av pipeline
4 av 4
Cat Stevens, numer Yusuf Islam

Måndag 13 november

Utbyggnad av vattenkraften
Flera ledande skogsindustrier vill att lagstifningen ändras så att det blir enklare att bygga ut vattenkraften. Inte ens de i dag skyddade nationalälvarna i Norrland bör uteslutas. Därmed skulle den elintensiva industrin få tillgång till mer, ren och billig el, menar man. Mikael Karlsson, Svenska Naturskyddsföreningen och Sverker Martin-Löf, Svenskt Näringsliv, i debatt.

Bötfälla arbetslösa
Finansminister Anders Borg (m) vill bötfälla arbetslösa som inte söker tillräckligt många jobb. Som mest ska det kosta den arbetslöse 680 kronor, alltså en dags ersättning, att inte leva upp till arbetsförmedlingens krav. Sven-Eric Österberg, (s) och Chatarina Elmsäter-Swärd, (m) debatterar. 


Gasledning blir svenskt ärende
På tisdag får Sveriges regering en avsiktsförklaring från det rysk-tyska företaget Nord Stream om den planerade gasledningen i Östersjön. Robert Larsson, Totalförsvarets forskningsinstitut, berättar om effekterna av den planerade gasledningen. Det är i västra Sibirien som en stor del av rysk gas och olja pumpas upp. Här finns också spillrorna av nenets, en av 26 olika ryska urbefolkningar. Här kolliderar deras traditionella sätt att leva med ett modernt samhälle på jakt efter mer och mer energi. Reportage av Maria Persson- Löfgren.

EU om mellanöstern
På måndagen träffas EU:s utrikesministrar för att bland annat diskutera situationen i mellanöstern efter Israels attack i onsdags som krävde minst 19 civilas liv. Vilken möjlighet har egentligen EU att påverka? Samtal med Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Kris i Libanons regering
I helgen avgick fem ministrar i den libanesiska regeringen sen Hizbollah och dess allierade inte fått gehör för sina krav på större inflytande i regreringen. Om inte fler av Hizbollahs allierade tas med i regeringen senast i mitten november hotar massdemonstrationer för krav på nyval. Samtal med Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent.

Trångsviken
Den jämtländska byn Trångsviken i Krokoms kommun är Norrlands motsvarighet till Gnosjö. På de ungefär 700 invånarna finns det idag över 80 företag, flera av dem världsledande. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Djur far illa
En granskning som P3-programmet Front och SVT:s Rapport gjort visar att antalet omhändertagna djur i Sverige har fördubblats på tio år. Johan Beck Friis, Sveriges veterinärförbund, intervjuas och vi hör hur Stockholms katthem tar hand om vanvårdade katter.

Peking måndag
Krönika av Hanna Sahlberg.

Legend tillbaka efter 30 år
Musikern Cat Stevens konverterade till islam 1977, bytte namn till Yusuf Islam och lämnade musikscenen. Nu släpper han sin första skiva på nästan 30 år. SR:s musikexpert Stefan Wermelin berättar om legendens come back.


Programledare: Camilla KvartoftProducent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".