1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
4 av 4
(Bilden är arrangerad)

Hedersbrott och nämndemän

onsdagen 15 november

Skjutna Tugba berättar
19-åriga svenskan Tugba blev beskjuten under ett besök i Turkiet i början av sommaren efter att hon vägrat gifta sig med en släkting. Sen dess är hon förlamad och ligger på sjukhus. Nu ska rättegången börja i Turkiet men svenska staten har nekat henne rättshjälp. Reportage av Clara Osvald.

Borde lagen om rättshjälp ändras? Samtal med Jan Ertsborn riksdagsman (fp).

Hur har svenska myndigheter behandlat Tugba? Samtal med Stina Bengtsson, vän till Tugba.

Våldet i Irak
Igår kidnappades 100 personer vid Iraks utbildningsdepartement. Vilka kan ligga bakom kidnappningarna? Samtal med säkerhetskonsult Per Erik Korström.

Självmord en myt
Tvärtemot vad som rapporterades gick det ingen våg av självmord bland skogsägare efter stormen Gudrun. Det menar etnologen Eva Londos.

Förtidspensionärer bedöms igen
Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m) vill att förtidspensionärer ska få sin arbetsförmåga bedömd på nytt. Ministern menar att idag är många förtidspensionerade i onödan. Samtal med Christina Husmark Pehrsson.

Krönika
Signerad Nils Horner

Nämndemän
Sverigedemokraterna får nominera nämndemän till migrationsdomstolen i Skåne. Orsaken är att nämndemän i Sverige tillsätts av de politiska partierna. Borde tillsättningen av nämndemän förändras? Samtal med Katarina Ingvarsson, Nämndemännens riksförbund och Anne Ramberg, generalsekretare Advokatsamfundet.

Kinas bönder rör sig mot städerna
Kina är världens största jordbruksland och de flesta kineser bor fortfarande på landet. Men det blir allt svårare att klara sig på traditionellt jordbruk. Reportage av Hanna Sahlberg.

Oro i Kongo
Invånarna i Kongo väntar med spänning på valresulatet i presidentvalet. Svenska ambassaden rekommenderar skandinaver i Kongo att hålla sig inomhus. Hur är stämningen i Kinshasa? Samtal med ambassadören Magnus Wenstedt.

Programledare: Camilla Kvartoft

Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".