1 av 5
FN-trupper
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
4 av 5
Vindkraftverk
5 av 5
Ségolène Royal

Vindkraft, Darfur och teater

Fredag 17 november

Kvinnlig presidentkandidat
Franska socialistpartiet har valt sin kandidat till presidentvalet nästa år. Inte oväntat blev det 53-åriga Ségolène Royal som segrade. Vem är hon? Samtal med vår korrespondent Alice Petrén i Paris.

FN-styrka till DarfurSudans regering har gått med på att ha en FN-styrka i Darfur. FN och Afrikanska Unionen får sätta in en gemensam styrka på uppemot 27 000 soldater. Samtal med Staffan Thelander, Sveriges ambassadör för Sudan och Etiopien, samt Minja Peuschel, fd biståndsarbetare i västra Darfur.

Teater och demokrati
På Teaterdagarna i Botkyrka är temat i år ”den demokratiska scenen”. Alla skattebetalare är med och betalar för den teater som görs i Sverige, men hur många får något tillbaka? Samtal med Farnaz Arbabi, regissör, och Birgitta Englin, vd för Riksteatern.

Vindkraften på frammarschVindkraften vinner mark, men det sker inte utan folkligt motstånd. På Gabrielsberget i Nordmalings kommun planerar företaget Svevind för 40 vindkraftverk. Men ortsbefolkningen är upprörd. Reportage och samtal med näringsminister Maud Olofsson.

Trögt i klimatförhandlingar
Klimatkonferensen i Kenya avslutas på fredagen. Men de 189 nationer som deltar är långt ifrån eniga om hur utsläppen av växthusgaser ska kunna minskas. Magnus Bellander rapporterar direkt från Nairobi. Vi hör också professorn i meteorologi, Bert Bolin.

Flyktingar från Nordkorea
Nordkoreas kärnvapenplaner väntas bli en av de viktigaste frågorna vid APEC-mötet i Vietnam. Samtidigt befarar människorättsgrupper att skärpta sanktioner kan leda till en ökad ström av flyktingar från Nordkorea. Reportage av Nils Horner.

Washington fredag
Signerad Thomas Nordegren


Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".