1 av 5
Jörgen Huitfeldt
2 av 5
3 av 5
Julkalendern 2006 - Toivos kosmos. Toivo
4 av 5
Pia Kjaersgaard
5 av 5
Alexander Litvinenko

Yngre demenssjuka & dansk syn på islam

Måndag 20 november

Danskar sågas
Den danska synen på islam och på invandrare har länge väckt kritik från Sverige. Inte minst efter debatten kring Muhammedteckningarna. Dagens Nyheters kulturredaktör Stefan Jonsson rör nu upp danska känslor genom påståendet att danska medier avskaffat sin kritiska kulturbevakning och att det gör att rasism och nationalism får fritt spelutrymme även i nyhetsförmedlingen.
Debatt mellan Stefan Jonsson och Jakob Höyer, kulturchef på Berlingske Tidene.

Dansk dialog
Men dansk debatt kan vara mer nyanserad än vi svenskar tror. I Boken ”Diktaren och partiformanden” möter den radikale danske poeten Henrik Nordbrandt ledaren för det kritiserade Danskt Folkparti, Pia Kjaersgaard.
Reportage av Bengt Lindroth.

Ny resningsmyndighet
Den som anser sig vara oskyldigt dömd för ett brott bör få en bättre chans till en ny prövning i framtiden. Det menar justitekanslern Göran Lambertz som i december ska överlämna ett förslag till regeringen om att lyfta bort ansvaret för resning från riksåklagaren och lägga den hos en ny myndighet. Varför behövs en ny myndighet? Samtal med Göran Lambertz.

Pedofiler söker hjälp
Sedan sexualmedicinska centret på Karolinska universitetssjukhuset öppnade sin mottagning för ett halv år sen har ett 40 personer vänt sig dit för att få hjälp att inte förgripa sig på barn.
Varför är det så svårt att bota pedofiler? Samtal med Inga Tidefors, psykolog.

Demens drabbar yngre
Demens är en sjukdom som vanligtvis drabbar äldre. Men även yngre personer kan få sjukdomen. Möt Susanne Axelsson vars mor drabbades av demens. Först förstod man inte att det handlade om demens eftersom hon inte ens fyllt 50.
Reportage av Lars Ekelöf samt samtal med Wilhelmina Hoffman, överläkare i geriatrik och verksamhetschef vid Silviahemmet.

Rysk förgiftning
Den före detta ryska spionen Alexander Litvinenko som numera är en av president Vladimir Putins ilsknaste kritiker kämpar för sitt liv på ett Londonsjukhus efter vad som tros vara ett försök att giftmörda honom med Tallium.
Samtal med Jan Leijonhjelm, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Inget trams i julkalendern
Årets julkalender i P1 heter ”Toivos Kosmos” och är en science fiction historia som utspelar sig i yttre rymden. Trots det en julsaga med tomte och allt fast utan barnsligt tilltal. Med Markoolio, Sven Wollter och Maria Lundquist.
Möt julkalenderns upphovsman Niklas Pajala.

Korrespondentkrönika från Paris
med Alice Petrén...

Programledare: Jörgen Huitfeldt

producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".