Agenter, gift och kärnvapen

Tisdag 28 november

Polonium-210Nya spår av det farliga radioaktiva ämnet Polonium-210 har hittats i London efter det att den ryske exspionen Alexander Litvinenko dött av ämnet. Samtidigt är tre personer, som varit på samma platser som Litvinenko, under observation och ytterligare 15 ska lämna prover för att se om de är drabbade av ämnet. Vad är Polonium-210 egentligen för ämne och hur skadar det? Kärnfysikern Henrik Ramebäck och strålskyddsfysikern Lennart Johansson ger oss svaren.

Rysk säkerhetstjänst...
Ryska säkerhetsorgan pekas ut som skyldiga till att ha förgiftat exspionen Alexander Litvinenko och säkerhetstjänsternas makt och inflytande anses ha ökat kraftigt under Putins tid som president. Samtal med Carolina Vendil Pallin, från Utrikespolitiska institutet, om den ryska säkerhetstjänsten.

...och ryska konspirationsteorier.
Det var Putin som beställde mordet på exspionen Litvinenko eller det var någon som mördade honom för att skada just Putin. Litvinenko själv menade att Putin beställde mordet på Anna Politkovskaïa och att han lät spränga ihjäl ryssar i hyreshus för att få attackera Tjetjenien. - Bara några av teorierna bakom Litvinenkos död. Konspirationsteorier eller ej, men många skulle nog påstå att det florerar särskilt mycket konspirationsteorier kring saker som händer just i Ryssland. Samtal med SR:s korrespondent i Moskva, Maria Persson Löfgren.

Blix mot brittisk kärnvapensatsning
Hans Blix, ordförande i den internationella kommissionen om massförstörelsevapen, lade under måndagskvällen fram sin kritik mot den brittiska regeringens planer på att modernisera sin kärnvapenarsenal. Men vad har Blix utspel för betydelse? Samtal med Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på försvarets forskningsinstitut.

London, tisdag morgon
Dagens korrespondentkrönika signeras Maria Eksedler.

Spiken i kistan för ChristianiaEfter 35 år ser fristaden Christiania ut att gå mot sitt slut. Danska regeringen har nu bestämt sig för att successivt förvandla det natursköna området till ett mera vanligt bostadsområde. Reportage av Gösta Lempert.

Allt fler asylsökande till hemliga vårdmottagningar
Patienttillströmningen har börjat igen till landets hemliga vårdmottagningar efter att Migrationsverket behandlat alla nya ansökningar från asylsökande som kom i och med den tillfälliga asyllagen. Vår reporter Eva Malm har besökt en underjordisk vårdcentral i Stockholm.
Bodil Ceballos (mp) och Micael Cederbratt diskuterar i fall vården till illegala flyktingar borde vara subventionerad.

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se