Gasledningar, världskrig och dataspelsmissbruk

Torsdagen 30 november

Finland och kriget
Under andra världskriget stred Finland på samma sida som Tyskland mot Ryssland. Borde Finland göra upp med sin roll under kriget? Samtal med historikern Henrik Arnstad och den finländske krigsveteranen och författaren Harry Järv 07.21

Dataspelsmissbruk
För första gången har ett barn i Sverige tvångsomhändertagits på grund av dataspelsmissbruk. Det var en 14-årig pojke som vägrade göra annat än sitta i sitt rum och spela dataspel. Hur hamnar man i dataspelsmissbruk? Hör Stefan Lindblom som spelade 20 timmar per dygn, men som efter två decenniers spelande slutligen fått nog.
Hur blir en dataspelsberoende kvitt sitt missbruk?
Samtal med Magnus Björk delägare i behandlingshemmet Game Over.

Spår av radioaktivitet på flygplan i Sverige
Den brittiska polisen har i samband med utredningen av den ryske ex-spionen Alexander Litvinenkos död hittat spår av ett radioaktivt ämne på två British Airwaysflygplan. Planen har bland annat trafikerat Sverige. Detta har gjort att många oroliga svenska resenärer nu ringer till Strålskyddsinstitutet för att fråga om riskerna. Hör John Christer Lindhé, Strålskyddsexpert vid Strålskyddsinstitutet.

Arbetsmiljö i Kina
I kväll visar Sveriges Television den amerikanske dokumentärfilmaren Micha Peleds film , ”China Blue” om kinesiska arbetares villkor i en jeansfabrik. Reportage av Amanda Glans 06.23.

Gasledningen
Igår besökte gaskonsortiet Nordstream Stockholm för att redovisa sina planer för gasledningen som ska dras genom Östersjön. Strider planerna mot FN-stadgan?
Samtal med Ove Bring folkrättsexpert och Sven Hirdman före detta svensk ambassadör i Moskva 06.38

Krönika
Av radions afrika-korrespondent Vincent Dahlbäck 06.20

Indiska bönder
Rubrikerna om Indien har senaste åren ofta handlat om den snabba ekonomiska tillväxten, om framgångsrika dataföretag, om den växande medelklassen. Det talas inte lika mycket om de 400 miljoner indier, eller 40 procent av befolkningen, som lever i misär, på mindre än en dollar om dagen. Nils Horner rapporterar från Indien.

Programledare: Jörgen HuitfeldtProducent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se