Julbränder och ny strategi i Irak

Fredag 1 december

Från strid till stöd i Irak
Den oberoende kommission som utvärderat USA:s Irakpolitik kommer föreslå en radikal kursändring. Styrkorna i Irak bör nästa år övergå från en stridande till en stödjande roll. Per Erik Korström, tidigare militär som bland annat arbetat för FN med säkerhetsfrågor i Irak, kommenterar den nya strategin.

Hur reagerar det officiella Irak på USA:s ändrade roll? Och vilket politiskt genomslag kommer den så kallade Bakerrapporten att få? Hör Saad Almotaledy, från dialog- och försoningsdepartemenet i Irak och Claes Ryn, professor statskunskap i USA.

Energi
Under hösten har det handlat mycket om växthuseffekten och om hur klimatförändringarna ska hejdas, samtidigt som industrin här i Sverige har efterlyst mer och billigare el och velat bygga ut både vatten- och kärnkraften. Regeringens lösning har bland annat varit besparingar och effektivare energianvändning. Men hur mycket kan vi spara oss och hur ska det gå till? Samtal med Anna Forsberg,  Energimyndigheten. Vi besöker också ett energisnålt hus i Stockholm, ett studentboende helt byggt i trä.

Brandfara i adventstid
Elljusstakar och stearinljus är mysiga inslag i vintermörkret, men de utgör också brandrisker. I butikerna säljs julpynt som kan vara livsfarligt, säger Malin Bengtsson på Svenska brandskyddsföreningen. Reportage av Eva Malm.

Etisk klädfabrik
SVT visade under torsdagskvällen dokumentären China Blue. Filmen handlar om två unga kinesiskor på en jeansfabrik i södra Kina som arbetade under mycket hårda förhållanden. Ofta hör man om just hårda arbetsvillkor och utnyttjande i textilindustrin men det går att göra annorlunda. Samtal med Annika Axelsson som är textilfabrikör med fabriker på Sri Lanka.

Världsaidsdagen
AIDS är den tysta, anonyma döden ute på Afrikas landsbygd. Det är där som majoriteten av alla AIDS-offer finns; långt borta från sjukhus, läkare, apotek och rådgivning. Att det är en epidemi som sveper fram över kontinenten märks bara på alla små jordbruk som förfaller och växer igen. Och på mängden av farmödrar och mormödrar som är kvar i byarna med stora barnaskaror runt sig. Reportage av Vincent Dahlbäck.

Julklappsböcker
 Litteraturen får mycket medieuppmärksamhet så här inför jul. På måndag kommer till exempel Augustpriset och idag går anmälningstiden ut för förlagen att nominera årets bästa böcker till Nordiska Rådets Litteraturpris. Elin Claesson från kulturredaktionen tipsar om böcker att ge bort eller att läsa själv från året som snart gått.

Dålig miljöjournalistik
På fredagskvällen skulle priset Årets miljöjournalist ha delats ut. Men i år blir det ingen vinnare. Juryn tycker att det inte finns någon som är värd priset. Samtal med Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och jurymedlem.

New York fredag
Signerad Sara Stenholm

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se