1 av 3
Camilla Kvartoft
2 av 3
3 av 3
Julklappshysteri

Köpberoende, biståndspengar och Somalia

torsdag 14 december

Skänkta pengar når inte ända fram
Trots att det skänktes rekordmycket pengar till humanitära katastrofinsatser i världen under förra året så är det allt fler människor i världen som inte får någon hjälp. Det slås fast i Röda Korsets årliga World disaster report som presenteras idag. Samtal med Patrick Fox, katastrofarbetare för Röda korset.

I huvudet på en köpberoendeI jultider är vi många som drabbas av köpfeber, men det finns de som går över gränsen. Hör Ann-Britt Aldeman om sitt tidigare köpberoende och Stefan Brené, docent i neurobiologi om vad som händer i hjärnan.

Nya översvämningshot
Halländska Ätran pekas nu ut som nästa översvämningsområde och SMHI varnar för extremt höga vattenflöden genom Falkenberg. Läget förvärras dessutom av hårda västliga vindar som hindrar översvämningsvattnet att ta sig ut i havet. Reporter Annika H Eriksson på plats i Falkenberg under morgonen.

Somalia på krigets rand
Tidigare i veckan utfärdade islamisterna i Somalia ett ultimatum. Om inte Etiopien som stödjer övergångsregeringen i Somalia drar bort sina trupper från Somalia inom en vecka så blir det öppet krig. Samtal med Jens Odlander - ambassadör och Sveriges representant i den somaliska fredsprocessen.

Sverige anklagas för folkmord
En turkisk tv-dokumentär som visades i turkisk TV i måndags påstår att Sverige ända in på 1980-talet bedrivit folkmord på samer och romer. Dessutom påstås att den turkiske nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk, fick priset för att den svenska Nobelkommitten utsatts för påtryckningar av amerikanska intressen. Samtal med Sveriges konsul i Istanbul Ingmar Karlsson.

Norsk-ryska förbindelser
Det är inte alltid lätt att förstå ryske president Putins planer. Hur ser Norge på sina relationer till grannlandet Ryssland? Reportage av Bengt Lindroth.

Ge bort en get i jul
Köper du en get genom Svenska Getbanken går hjälpen till en kvinna i byn Bishozi Uganda. Anette Rosati heter eldsjälen bakom porjektet. Reportage av Clara Oswald.

Snuskiga ortsnamn
Invånarna i Fjuckby, utanför Uppsala, har tröttnat på alla sexskämt som görs på ortens bekostnad och har ansökt om att få byta namn. Finns det ett egenvärde i att behålla gamla ortnamn. Samtal med Mats Wahlberg, ortsnamnsforskare på institutionen för språk och folkminne  i Uppsala.

Korrespondentkrönika
Krönikan är idag signerad av vår afrikakorrespondent Vincent Dahlbäck.

programledare: Camilla Kvartoftproducent: Peter Söderberg
peter.soderberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".