Vindkraft i medvind

27 december

Satsning på vindkraft Det satsas allt mer på vindkraften i landet - på storskaliga vindkraftsparker till små privata vindsnurror och riksdagen har enats om en tiodubbling av produktionen fram till år 2015. Men är satsningen på vindkraft samhällsekonmiskt nyttig? Debatt mellan riksdagsledamötena Per Bolund (mp) och Eva Flyborg (fp).

FN i krismöte om Somalia
Krisen i Somalia växer och Etiopiska styrkor rycker nu allt närmare huvudstaden Mogadishu för att stödja den Somaliska interimsregeringen. På andra sidan står de Islamistiska domstolarna.
Igår kväll misslyckades FNs säkerhetsråd att enas om en resolution. Gäst i P1-morgon är Freds och Konfliktforskaren Peter Wallensten.

Hårdare tag i skolan
Under hösten har det pratats mycket om hårdare tag i skolan. Och bilden vi har fått har beskrivit mobbing, våld och hot som en del av vardagen. På Farsta gymnasium i Stockholm har man infört en nolltoleranspolicy mot våld för att komma tillrätta med problemen. Reportage av Eva Malm.
Vi pratar också med Lennart Jansson, utbildningsledare för lärarutbildningsprogrammet vid Karlstads universitet.

Rädda för pedofiler
I Storbritannien diskuteras just nu flera förslag för att försöka stoppa pedofiler från att utsätta barn för grova brott - bland annat genom att sprida information om pedofilerna på internet. Många lekparker har också infört regler för vem som får komma in. Reportage av Maria Eksedler.

Istanbul onsdagmorgon
Caroline Salzinger berättar historien om hur turkarna fick sina efternamn.

Så gick det för Finland
Finlands ordförandeskap i EU går mot sitt slut. Sveriges Radios nordenkorrespondent Bengt Lindroth summerar det senaste halvåret i EU med Finland vid klubban.

Christina Jutterström är dagens julgäst
Efter fem år som VD för Sveriges Television gör Christina Jutterström på fredag sin sista dag på jobbet.

Dags att banta?
Julmaten sätter sina spår på mången midja, och räkna med att bantningstipsen kommer att hagla dom närmaste dagarna. Men hur ska man ta till sig alla tips om dieter för att snabbt gå ner dom där estetkilona? Anna-Britta Ståhl har skrivit boken bantningsbluffen.

Programledare: Lars Mogensenlars.mogensen@sr.se
Producent: Erik Hedtjärn
erik.hedtjarn@sr.se