Kinesisk adoption, elektroniska sopor och ökad lodjursjakt

Torsdag 28 december

Kina skärper adoptionsregler
Kina inför nya regler för utlandsadoptioner från den första maj nästa år. Den som är ensamstående eller har diabetes, den som är kraftigt överviktig eller saknar gymnasieutbildning - ingen av dem får längre adoptera barn från Kina. Samtal med Inga Näslund från Adoptionscentrum och Cecilia Hellberg, ensamstående som står i adoptionskö.

Gemensam historiesyn
Japanska och kinesiska historiker har träffats i Peking för att försöka enas om en gemensam historieskrivning. Relationerna mellan Kina och Japan har periodvis genom åren varit mycket frostiga och historiemötet är ett försök att förbättra relationerna mellan de båda länderna. Samtal med Hanna Sahlberg, Ekots Asienkorrespondent.

Elektroniskt sopberg
Förra året kastades 126 000 ton elektroniska apparater i Sverige, vilket motsvarar 140 mobiltelefoner eller en 32 tums widescreen tv - per invånare. Mycket av det hamnar direkt på tippen. Och detta elektroniska sopberg växer stadigt för varje år. Reportage av Josef Björklund.

Massaker i El Salvador
Den lilla byn El Mozote i östra El Salvador var för 25 år sedan platsen för en massaker på mer än ett tusen civila. Sveriges radios latinamerikakorrespondent Lars Palmgren minns den dagen.

På djupet med JÄMO
Dagens julgäst Claes Borgström berättar om livet som statens vikitigaste tjänsteman när det gäller jämställdhetsfrågor.

Lodjursjakt
Naturvårdsverket ökar antalet lodjur som får skjutas - från årets 51 till 75 nästa år. Detta trots att riksdagens mål för hur många lodjur som ska finnas i Sverige ännu inte uppnåtts. Debatt mellan Uffe Stridsberg, vice ordförande för Rovdjursföreningen, och Olof Liberg, lodjursforskare på Grimsö forskningsstation.

Från tollar till euro
Efter nyår inleder Slovenien sitt valutasamarbete med EU och då byter slovenerna sin slovenska tollar mot euro. Ett byte som är mycket efterlängat. Reportage av Kerstin Brostrand.

Korrespondentkrönika
Idag signerad Kjell Albin Abrahamson.

Programledare: Pia Fridénpia.friden@sr.se
Producent: Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se