1 av 5
Camilla Kvartoft
2 av 5
3 av 5
Percy Barnevik
4 av 5
Carl von Linné
5 av 5
Försvarsministrarna för Estland, Finland, Norge och Sverige på besök på S1 i Enköping där Nordic Battle Group genomför en insatsförberedande workshop (maj 2006)

Nordiska stridskrafter, snåla miljonärer och FN om dödsstraff

Onsdag 3 januari

Nordic Battle Group
Just nu pågår värvningen av soldater till Nordic Battle Group - snabbinsatsstyrkan som ska vara redo att sättas in i oroshärdar runtom i världen inom tio dagar. Hör Håkan Hedlund, stabschef för Nordic Battle Groups högkvarter, och Pontus Malm som sökt till insatsstyrkan.

Svenska miljonärer snåla
Amerikanska miljardärer är världsledande när det gäller filantropi och donationer men också i Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Indien finns nya filantroper. Men medan de rikaste amerikanerna Bill Gates och Warren Buffet donerar upp till 80 procent av sina förmögenheter till välgörenhet så håller förmögna svenskar hårt i plånboken. Debatt mellan Pontus Braunerhjelm professor i internationell ekonomi och styrelseproffset Mats Qviberg.

Sverige sett ur turkisk kaffesump
Hur ska det gå för Sverige under 2007 inom sporten, ekonomin och politiken? Spågubben Mehmet Gunduz på Änglarnas spåkafé i Istanbul tolkade ut svaren i kaffesumpen åt vår korrespondent Caroline Salzinger.

Dagens jullovsgäst - Percy Barnevik
Hör intervjun med mannen som efter den skandalomsusade pensionsaffären inom ABB nu jobbar med välgörenhet.

Linné fyller 300
I år är det 300 år sedan vår mest kände vetenskapsman genom tiderna föddes, och det firas med ett jubileumsår. Carl von Linné var botaniker, geolog, upptäcksresande och mycket mer. Samtal med Karin Berglund, journalist och författare, som skrivit en bok om Linné.

FN om dödsstraff
FN:s generalsekreterare tar inte avstånd från dödsstraffet. Det kom fram igår då sydkoreanen Ban-Ki Moon talade med pressen första dagen på jobbet. Samtal med Elisabeth Löfgren taleskvinna på Svenska Amnesty.

Helsingfors, onsdag.
Hör Bengt Lindroths krönika om baklängesåret 2006.

Programledare: Camilla Kvartoftcamilla.kvartoft@sr.se

Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".