Bötfäll skolor utan plan mot mobbning

Torsdag 4 januari

Bötfäll skolor som inte stoppar mobbing
Skolornas förebyggande arbete mot mobbing är för dåligt - barn får inte må så dåligt i skolan som de gör idag menar barn-och elevombudet Lars Arrhenius. Nu vill han att kommuner som inte skärper sig ska få böta. En dålig idé tycker Louise Fernstedt på Sveriges kommuner och landsting.

Demokraterna tar över kongressen
Idag torsdag blir demokraten Nancy Pelosi den första kvinnliga talmannen i den amerikanska kongressen som efter valet domineras av demokraterna. Hör vår korrespondent i New York, Sara Stenholm, om vilken betydelse talmannen spelar i amerikansk politik.

Asiatiska pengar sätter fart på SverigeEn stor kinesisk satsning håller just nu på att byggas upp vid E4:an söder om Gävle. Dragon Gate heter projektet som när det är färdigt ska vara ett handelscentrum för 200 utvalda kinesiska företag. Hör reportaget med James Shi som är rådgivare och representant för den kinesiska affärsman som står bakom projektet, och samtalet med Annika Rembe, Invest in Sweden Agency.

Morgonens jullovsgäst - Sara Kadefors
Här intervjun med författaren som efter flertalet barn- och ungdomsböcker under 2006 debuterade med vuxenromanen ”Fågelbovägen 32”.

Dagens korrespondentkrönika
Vår korrespondent Kjell Albin Abrahamson kåserar från Gdansk.

De rikas London
London håller på att bli en magnet för en del av världens allra rikaste människor: miljardärerna. Och det märks bland annat genom ett växande utbud av lyxvaror, fina restauranger, dyra bilar, välklädda människor och exklusiva hus och lägenheter. Sveriges Radios korrespondent fick möjligheten att besöka Londons största takterrass tillhörande ett bostadshus. Hör reportaget av Maria Eksedler.

Branden i Södertälje fortsätter
Under tisdagmorgonen brinner det fortfarande i Lunagallerian i Södertälje. Branden började under den tidiga eftermiddagen på måndagen, men släckningsarbetet pågår alltså ännu. På plats finns räddningsledaren Klas-Göran Öhman.

Buller ger högt blodtryck
Människor som lever i bullriga miljöer riskerar att drabbas av högt blodtryck. Det visar forskning från Karolinska institutet. 667 personer boende i Sollentuna har ingått i studien som jämfört deras blodtryck med bullernivån där de bodde. Sambandet visade sig vara tydligt - blodtrycket steg då bullret var högre. En av forskarna bakom studien är Gösta Bluhm, docent vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Hockeytalanger
I över en vecka nu har Junior-VM i hockey pågått i Dalarna. Unga förmågor på isen kämpar om guldet och kanske också om uppmärksamhet från de som är på jakt efter framtidens hockeyproffs. Samtal med Anders Kallur tidigare hockeytränare och hockeyproffs i NHL men nu talangscout för New York Islanders, om hur det går till när han letar blivande hockeyproffs.

Programledare: Pia Fridén
Producent: Erik Hedtjärn
erik.hedtjarn@sr.se