1 av 2
Camilla Kvartoft
2 av 2

Bildt granskas och rättegång i Irak

Måndag 8 januari

Bildt om optionerna
Överåklagare Christer van der Kwast granskar utrikesminister Carl Bildts aktieoptioner i gas- och oljebolaget Vostok Nafta. Van der Kwast har på eget initiativ inlett en utredning om ersättningen ska anses som otillbörlig. Utfrågning av Carl Bildt.


Rättegång utan Saddam
På måndagen väntas rättegången om folkmordet på kurder återupptas i Irak, trots att huvudpersonen, Saddam Hussein, inte längre är i livet. Vilken roll spelar den fortsatta rättsprocessen när Saddam Hussein har avrättats? Samtal med Lennart Aspegren, tidigare FN-domare samt Zana Kader, ursprungligen från Kurdistan i Irak.

Srebrenica skulle offras för freden
Vid massakern i Srebrenica 1995 dödades 8000 muslimska pojkar och män av serberna. Den värsta massakern i Europa efter andra världskrigets slut. USA:s fredsförhandlare vid den tiden, Richard Holbrooke, säger att Srebrenica offrades för att nå fredskompromissen i Dayton. Samtal med Ekots utrikesreporter Christina Gustafsson som vid tiden för massakern var i Belgrad.
Samtal med utrikesminister Carl Bildt, vid den tiden EU:s särskilda representant och fredssamordnare för fd Jugoslavien.


Katolska kyrkan i kris
Den nyutsedde ärkebiskopen i Polen, Stanislaw Wielgus har tvingats avgå sen han erkänt att han under kommunistregimen i Polen samarbetade med den hemliga polisen. Wielgus lämnade uppgifter om regimkritiska medborgare och han besökte bland annat Sverige där han träffade exilpolacker. Samtal med Ulf Jonsson, katolsk präst och redaktör för katolska kulturtidskriften Signum.

Villaägare rädda för skred
Skredet i Munkedal i Bohuslän för drygt två veckor gör också andra som bor i utsatta områden oroliga för jordskred. Ett känt skredriskområde är stadsdelen Utby i norra Göteborg. Reportage av Madeleine Blidberg och samtal med Emil Sandberg, geotekniker.


Norénsk jul
I helgen hade två av Lars Noréns klassiska pjäser premiär på Stadsteatern: Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud. Nu när julhelgerna är över är det kanske någon som säger sig haft en riktig norénjul. Men vad är en Norénsk jul, egentligen, och varför används begreppet? Samtal med Jonas Engman, etnolog och Monica Rolfner, manusförfattare till bland annat filmen ”Tomten är far till alla barnen”.

Paris måndag morgon
Krönika signerad Alice Petrén.

Programledare: Camilla KvartoftProducent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".