Mona Sahlin, Elever avstängda

Fredag 19 januari

Mona Sahlin om sin nya roll
En enig socialdemokratisk valberedning föreslog på torsdagen Mona Sahlin som efterträdare till Göran Persson på partiledarposten. Mona Sahlin intervjuas i studion kl 8:15. För ett par år sen fick danska socialdemokraterna för första gången en kvinnlig partiledare, som skulle rädda partiet efter ett historiskt dåligt val. Vad finns det för likheter och skillnader mellan den danska partiledaren, Helle Thorning-Schmidt, och Mona Sahlin? Samtal med Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap, samt med Lena Wägnerud, statsvetare som forskat om kvinnliga politiker. Mona Sahlin var en het kandidat till partiledarposten före tobleroneskandalen på 90-talet. Ingvar Carlsson, fd statsminister, intervjuas om Mona Sahlin.

Elever avstängda
På Gustav Adolfskolan i Landskrona avbröt huvudskyddsombudet all verksamhet sen elever skrämt skolkamrater och lärare med smällare och raketer. Nu har skolledningen beslutat att lyfta ut 28 elever från undervisningen. Reportage från krismötet som hölls med föräldrarna på torsdagskvällen. På fredagen öppnar skolan igen. Kan elevernas säkerhet garanteras? Samtal med Patrik Helgesson, rektor, samt Mats Ryderheim, arbetsmiljöverket i Skåne.

Oroligt på försäkringskassan
Längre handläggningstider och sämre tillgänglighet för kunderna. Ja, det blir resultatet när Försäkringskassan gör sig av med 1400 personer. Det befarar både anställda och fackliga förtroendemän inom Försäkringskassan. Reportage av Madeleine Blidberg.

Mildare ton mot Egypten
När USA:s utrikesmininster Condoleeza Rice besökte Egypten i början av veckan tog hon varken upp de tortyrscener från fängelser som filmats på mobiltelefon eller de många oppositionella som sitter i fängelse. För USA har stabilitet i Mellanöstern blivit viktigare än demokrati. Men vad händer då med ett land som Egypten? Reportage av Cecilia Uddén.

Youtube på vita duken
Världens första Youtube-festival hålls i Stockholm. Youtube är en sida på internet där vem som helst kan få lägga upp sina egenproducerade filmer eller andra filmklipp som man vill sprida till intresserade. På fredagskvällen visas utvalda filmklipp på en biograf. Samtal med Samira Ariadad, från gruppen Piratbion.

Bryssel fredag morgon
Krönika signerad Kerstin Brostrand

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Magnus Westberg
magnus.westberg@sr.se