Val i Serbien och feministisk kamp

Måndag 22 januari

Nationalisterna starka i Serbien
Nationalisterna gick starkt framåt i söndagens val i Serbien. De preliminära resultaten från valet i Serbien visar att SRS återigen blir det största partiet, med runt 28 procent av rösterna, samtidigt som det mest EU- och reformvänliga partiet, DS, under ledning av president Boris Tadic visserligen går starkt framåt jämfört med senaste valet valet, men bara till runt 22 procent, en bra bit från de siffror som partiet haft i opinionsmätningarna. Det innebär att landet har svåra regeringsförhandlingar framför sig.

Och en av de viktigaste valfrågorna är vad som ska hända med provinsen Kosovos eventuella självständighet. I studion Avni Dervish, kososvoalban och politisk sekreterare för Folkpartiet i Riksdagen, och med en bakgrund hos FN i Kosovo samt Jeri Isakovic, serb och sekterare på serbiska ungdomsorganisationen i Stockholm.

Hör också Sveriges Radios Christina Gustavsson om hur valutgången påverkar landets förhållande till resten av Europa och EU.

Kooperativa företag på frammarsch
Glöm sovjetmodeller och dammig 70-talskollektivism. Nu tar de kooperativa företagen klivet in i den privata sektorn på allvar. Kooperativt företagande är nämligen den snabbast växande företagsformen i Sverige idag. Reportage av Anna Landelius som besökt en kooperativ reklambyrå i Malmö.

Hillary Clinton utmanar
I helgen meddelade demokraternas Hillary Clinton att hon ställer upp i kampen om demokraternas presidentkandidat. Hennes utmanare är redan många, bland andra den mycket populära svarta senatorn Barack Obama. Och igår meddelade guvernör Bill Richardson som har mexikanskt påbrå att även han vill bli president. Tre något mer ovanaliga kandidater än i tidigare val. Samtal med Sveriges Radios Thomas Nordegren.

Feministisk kamp
Igår kväll visade Sveriges Television den första delen av en dokumentär om Feministiskt Initiativ - en intim skildring av partiet, från den första presskonferensen till valnatten i septemeber 2006. Filmaren Liv Weisman fick vara med på alla FIs möten överallt mot löfte att inte visa något före valdagen. Filmen visar på en rad olika konflikter inom gruppen. I studion Helena Brandt, som var med och startade FI, satt i interimsstyrelsen men hoppade av FI före valet. Samt Kristina Hultman journalist och medlem i FI. Hur ser de på konflikterna mellan generationer och olika feministiska ståndpunkter?

Farliga mediciner
Livsfarliga falska läkemedel skördar årligen ett stort antal dödsoffer, främst i den fattiga delen av världen. Men i ett av de hårdast drabbade länderna, Nigeria, har en kvinnas kamp starkt bidragit till att handeln minskat radikalt. Reportage av Anders Wennersten.

Starka reaktioner på journalistmord
Mordet på den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink har väckt starka känslor både i och utanför Turkiet. Mordet riskerar sabotera landets närmande till EU men skapar också starka solidaritetsprotester för Dinks sak. Reportern Åsa Furuhagen Westergren har träffat Hrant Dink och tecknar ett porträtt.
Samtal med Ingmar Karlsson, generalkonsul i Istanbul och vän till Dink.

Amman, måndag morgon
Krönika från Sveriges Radios mellanösternkorrespondet Cecilia Uddén.

Programledare Camilla Kvartoft

Producent Petra Quiding
Petra.quiding@sr.se