Avlyssning och hjälp till Libanon

torsdagen 25 januari

FRA vill kunna söka i kablarna
Försvarets radioanstalt, FRA, kan från och med första juli få tillgång till all mejl- och telefontrafik mellan Sverige och utlandet. Detta för att söka efter hot mot svenska intressen. Därmed skulle svenska myndigheter få en, ur ett internationellt perspektiv, unik position när det gäller insyn i vår kommunikation.
Samtal med Joakim von Braun säkerhetsrådgivare.

Varför vill FRA kunna leta bland mail och telefonsamtal? Samtal med Ingvar Åkesson, generaldirektör FRA.

Valet i Serbien
Just nu förhandlar partierna i Serbien om vilka som ska bilda regering. Samtidigt var det många yngre serber som struntade i att rösta. Hör om deras totala brist på intresse för politik och politiker i reportaget av Karin Norberg.

Energi huvudfråga för försvaret
Den svenska försvarsmakten följer nu mycket noga vad som händer i världen och i närområdet när det gäller den globala kampen om energiresurserna. Norden håller sakta på att bli en het säkerhetspolitisk region. Inte minst de nordliga delarna där det finns både olja men framförallt naturgas. Därför har energifrågan blivit en huvudfråga för försvaret, berättar Stefan Gustafsson, chef för Stategiska analysenheten vid Försvarsmakten. Reportage av Vladislav Savic.

Ofta omöjligt hitta kvinnliga sökande till IT-jobb
Tre fjärdedelar av företagen i IT-branschen tror att dom kommer ha avsevärt många fler anställda om tolv månader. Men de flesta som kommer få jobb är män. Många IT-företag hittar inte ens några kvinnliga sökande.
Reportage av Anna Landelius.
Hur ska fler kvinnor lockas till IT-företagen? Samtal med Melissa Albert IT-student på KTH.

Hjälp till Libanon
Idag träffar Libanons premiärminister Fouad Siniora flera av världens representanter för en internationell givarkonferens i Paris. Hur går återuppbyggnadsarbetet efter kriget i somras? Samtal med Christiane Walegren i Beirut.

Krönika
av Sten Sjöström från New York.

Gigantiska utdelningar fortsätter
Aktieutdelningarna spås nå rekordnivåer i år. Att utdelningarna blir så stora är enligt kritikerna något som hotar företagens långsiktighet och som sker istället för investeringar som skulle kunna skapa fler jobb. Men om det råder delade meningar. Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet och börskommentator, förklarar varför utdelningarna blir så stora.

Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se