Tsunamiband och fritt val av läkare

Måndag 29 januari

Nya uppgifter om tsunamibanden
Nya avslöjanden med uppgifter från de återfunna databanden visar nu att förre statssekreteraren Lars Danielsson kan ha ljugit om vad han gjorde dagen för tsunamin. Avslöjandet kommer från tidningen Svenska Dagbladet. Samtal med reportern Mikael Holmström.

Rekordlågt stöd för Bush
USA:s president George W Bush är mindre populär än nånsin. Det visar flera opinionsundersökningar som gjorts nyligen. Stödet för Bush har hamnat ner emot 30 procent, en nästan rekordlåg notering för en amerikansk president. Samtal med Erik Åsard, statsvetare och Sten Sjöström, Sveriges Radios medarbetare i New York.

Fritt val av läkare
Inom sjukvården i södra Sverige ska det bli svårare för kvinnor att välja om de vill bli undersökta av en kvinnlig eller en manlig gynekolog. Detta för att man vill minska diskrimineringen av manliga gynekologer. Diskussion mellan Claes Lindoff, chef för kvinnosjukvården på lasarettet i Helsingborg och Inger Hansson, privatpraktiserande gynekolog i Trelleborg.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Peking och är signerad av Hanna Sahlberg.

Svensk handel med Vitryssland
Sveriges handel med Vitryssland ökar kraftigt. Landet som styrs av den hårdföre Alexander Lukasjenko är en dikatur. Tidigare har Ryssland varit landets största handelspartner men nu har EU istället seglat upp som Vitrysslands största handelspartner. Samtal med Robert Hård, generalsekreterare i Svenska Helsingforskommittén och Christoffer Fjellner, moderat ledamot av EU-parlamentet.

Lurad på bilen
Bilbranschen ställer ofta till det för konsumenterna genom att använda olika begrepp för att förklara hur gammal en bil är. ”Årsmodell”, ”tillverkningsår” och ”modellår” till exempel. Många gånger kan bilköpare tro att de har köpt en bil av 2004 års modell för att senare upptäcka att den i själva verket är tillverkad mer än ett år tidigare. Diskussion mellan Johan Adamsson, jurist på Konsumentverket och Bertil Moldén, VD på Bil Sweden.

Lobbygrupp för fred
I Israel bildades en ny grupp för fredssamtal mellan Israel och Syrien. Grupppen kom till stånd efter avslöjandet nyligen om att länderna hållit hemliga samtal med varandra. Många ledande analytiker i Israel ser Syrien som en nyckel till lösningen på hela Mellanösternkonflikten. Reportage av Cecilia Uddén. 8.15

VM i Åre
Världens alpina skidelit är just nu på väg till Åre. Efter många års förberedelser invigs alpina VM i Åre på lördag. Den lilla fjällbyn med 1100 fast boende hamnar i världens blickpunkt. Nu räknar man med uppåt 100.000 besökare under dom 16 dagar VM pågår. Reportage av Agneta Johansson. 6.25

Programledare: Jörgen HuitfeldtProducent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se