Kosovos framtid och Vård av unga kriminella

Fredag 2 februari

Ny rapport om Kosovos framtidI dag får både serbiska Belgrad och Pristina i Kosovo besök av FNs Martti Ahtisari och i portföljen har han sina förslag om Kosovos framtid. Han väntas föreslå att Kosovo på sikt ska erkännas som självständigt. Vad händer om Serbien blir av med Kosovoprovinsen? Vi hör Qibrije Hoxha, som är ledamot i Kosovos parlament och Ljubisa Rajic, som är professor i skandinaviska språk i Belgrad.

Kvinnoprojekt läggs ned
I Rinkeby beslutade stadsdelsnämnden i förra veckan att lägga ner kvinnoverksamheten i ett resurscentrum som funnits i tio år. Den moderata ordföranden i nämnden, Anette Jansson, anser att verksamheten mest liknar förvaring och inte leder till att kvinnorna kommer ut på arbetsmarknaden. Beslutet har väckt starka protester. Reportage av Jonna Berglund.

Löss ökarApotekets försäljning av olika lusmedel har ökat med över 40 procent sedan 2000! I ett försök att stoppa lössen anordnas idag och i helgen nationella avlusningsdagar. Föräldrar till barn på förskolor och skolor runt om i landet uppmanas av skolhälsovården att luskamma sina barn.
Vår reporter Annika H Eriksson besöker skolan Björlandagården i Göteborg där lössen hoppar fram med jämna mellanrum. Men blir huvudlössen verkligen fler? Vi ställer frågan till Johan Lindh som är parasitolog på Smittskyddsinstitutet.

Korrespondentkrönika
Krönika av Thomas Nordegren i Washington.

Straff för unga
Sex månaders sluten ungdomsvård väntar den 16-åring som häromdagen dömdes för dråp efter det att han stuckit ihjäl en 47-årig man i Fittja i södra Stockholm. Det här är en dom som fått kritik eftersom påföljden inte blev längre. Vad innebär sluten ungdomsvård i praktiken? Vi möter Richard Zamani från Unga KRIS som suttit både på ungdomshem och i fängelse och Robert Stenblom chef för Bärby vårdhem.

Klimatdebatt i USA
Vår medarbetare i New York Sten Sjöström rapporterar om den tilltagande klimatdebatten och det alltmer intensiva klimatarbetet i USA.
Hur ska vi se på larmrapporter om klimatet som kommer nu?Samtal med Bengt Kriström, professor i naturresursekonomi vid Lantbruksuniversitetet i Umeå.

VM i Åre Idag börjar VM i utförsåkning i Åre och många volontärer är engagerade för att evenemanget ska bli lyckat. Vi möter Sofie Strömberg som ska bevakar skidor i landslagens tält.
Även sportdirektören Anders Sundqvist kommer till Lotta Myhrén i Radiosportens bås.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Helena Sjöholm