Psykiatrikerbrist och Debatt om SR

Torsdag 15 februari

Brist på psykiatriker
Bristen på ordinarie läkare inom psykiatrin skapar problem för både patienter och personal. Samtal med Kjell Broström, brukarorganisationen RSMH - Riksförbundet för social och mental hälsa och Ing-Marie Wieselgren, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting. 7.21

Debatt om P1
Björn Elmbrant, reporter och krönikör på Studio Ett, går i en debattartikel till hårt angrepp mot radioledningen. Bland annat anklagas ledningen för att erodera SR som kunskapsföretag. Bakgrunden är de nya program som startats i P1. Kl 8:15 möts Björn Elmbrant och SR:s vd Peter Örn i debatt.

Rättegång om dådet i Madrid
På torsdagen startar rättegången mot 29 personer misstänkta för inblandning i terrordådet i Madrid 2004. Vid dådet dödades 191 människor. Maria Sjöqvist, utrikesreporter på Ekot, var i Madrid vid terrordådet. Samtal kl 6:15.

Ekomode är inne
Miljöengagemang är kanske inte det första man tänker på i samband med den flärdfulla modeindustrin. Men nu har ekologi plötsligt blivit trendigt vilket märks inte minst på Stockholms modevecka som pågår just nu. Reportage av Therese Bergstedt och samtal med Mathilda Tham, som forskar om ekologiskt mode, kl 6:38.

E6 öppnar igen
På torsdag eftermiddag öppnar E6 förbi Munkedal i Bohuslän, efter vägraset i december. Affärsinnehavare och företagare har förlorat inkomster på grund av raset. Samtal med Mona-Lisa Adolfsson som har en klädaffär i Munkedal. Kl 6:45.

Val i Finland
I Finland blir det riksdagsval om en månad. Landets ekonomi går på högvarv och chansen är stor att nuvarande regering med centern och socialdemokraterna som bärande partier sitter kvar. Väljarna verkar måttligt upphetsade inför valdagen och i tv startade valrörelsen med frågor om statsminister Matti Vanhanens kärleksaffärer. Reportage av Bengt Lindroth, kl 6:20.

Fåglarna och Botniabanan
En ny kustjärnväg på 19 mil mellan Nyland utanför Kramfors och Umeå är planerad att stå klar 2010. Banverket stöter på stort motstånd sen flera år med dom sista två milen fram till Umeå. Där går järnvägen nämligen rakt igenom ett skyddsvärt Natura 2000 område med sällsynta fågelarter. För tredje gången är ärendet uppe i miljödomstol. Reportage av Agneta Johansson, kl 7:39.

Krönika torsdag morgon
Signerad av Lars Palmgren, kl 6:25.

Programledare: Björn Häger
Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista