Ränteprognos och kritik mot kameraövervakning

Fredag 16 februari

Olika bud om räntan
Vem kan man lita på när det handlar om räntan? Riksbanken överaskade många med att säga att räntan i stort kommer ligga still de närmaste åren - helt fel menar bankerna. Debatt mellan Irma Rosenberg, vice riksbankschef, och Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.

Debatten om P1
Den moderata riksdagsledamoten Mats Johansson varnar för hysteriskt publikfrieri i lyssnarjakten och att p1 ska flirta med den yngre publiken. Hur relevant är kritiken mot förändringarna av p1? Samtal med Ove Joansson ordförande i Sveriges Radios styrelse.

Elever kritiska mot övervakning
Allt fler skolor sätter upp övervakningskameror både inomhus och på skolgården. Vanligtvis väcker detta få protester från eleverna, eftersom kamerorna hjälper mot både nedskräpning och vandalisering. Men när rektorn på en gymnasieskola i Helsingborg struntade i vad elevrådet tyckte och satte upp kameror ändå, ja då blev eleverna förbannade. Reportage av Anna Landelius och samtal med Christoffer Gunnartz från Vetenskapsradion, som skrivit en bok om övervakningssamhället.


Tveksam journalistik
I Norge skakas skvallertidningen Se och Hör av en egen skandal. En tidigare anställd asvlöjar i en bok att tidningen använt sig av både olagliga och minst sagt tveksamma metoder i sin jakt på nyheter. Samtal med vår nordenkorrespondent Bengt Lindroth, på plats i Oslo.

Operan fyller 400 år
År 1607 hade den första operan, Monteverdis Orfeo, premiär i Italien och det ska nu firas på operahus runtom i Europa. Det blir konserter, rundvandringar och mycket mer, allt för att uppmärksamma operakonsten. Vår reporter finns på plats på Kungliga Operans stora scen tillsammans med en skönsjungande tenor, Magnus Kyhle.

Flytt från Sibirien
Sibirien håller på att avfolkas. Flyttlassen går och polariseringen mellan stad och landsbygd bara ökar. Reportage av var rysslandskorrespondent Maria Persson-Löfgren.

Fler soldater till Afghanistan
USA ska skicka fler soldater till Afghanistan för att möta den väntade våroffensiven från talibanerna. USA vill också att de övriga länderna i den NATO-ledda operationen ska öka sina insatser. Hur vettig är USA:s satsning? Kan även Sverige skicka fler soldater? Samtal med Bengt Sandström, överste inom försvarsmakten och som förra året arbetade i Afghanistan.

New York fredag
Krönika signerad Sten Sjöström.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista