Tågbomb i Indien

Måndag 19 februari

Tågbomb i Indien
Över 60 personer omkom, när ett tåg i Indien utsattes för ett bombattentat måndag morgon. Tåget var på väg mot Pakistan på den enda järnvägslinjen mellan de två länderna. SR:s Asienkorrespondent berättar vad man hittills vet om attentatet och om tåglinjens symboliska betydelse.

VM-festen är slutAlpina VM i Åre avslutades under söndagen. Men vad betyder ett lyckat hemma-VM för skidsporten och för Åre kommun? Samtal med Åres kommunalråd Eva Hellstrand och Svenska Skidsportförbundets Johan Monsén.

Brist på flickor
I Indien föds det mycket färre flickor än det borde. Anledningen är att man aborterar flickfoster eller till och med har ihjäl nyfödda flickor. Nu ska den indiska regeringen starta speciella barnhem för oönskade flickbebisar för att få stopp på detta. Samtal med Inga Näslund, Adoptionscentrum.

Kontroversiell dansk
Den danske miljödebattören Björn Lomborg står för kontroversiella åsikter - han anser att det finns en tydlig tendens att överdriva klimathotet, vilket går ut över arbetet mot andra stora problem som t ex hälsofrågor. Reportage av Gösta Lempert.

Diskussion om huruvida miljöhotet överdrivs, med SvD:s P J Anders Linder, och Alexander Chamberland, språkrör för Grön Ungdom.

Bör alkoholskatten sänkas?Skatten på vin och öl bör sänkas rejält, föreslår den moderate riksdagsmannen Lennart Hedquist, bland annat för att få stopp på smugglingen. Han debatterar alkoholskattenivån med folkhälsominister Maria Larsson (kd).

Rice i JerusalemUnder måndagen ska USA:s utrikesminister Condoleeza Rice träffa Israels premiärminister Olmert och den palestinske presidenten Abbas. Men finns det egentligen något hopp om att få igång fredsprocessen i Mellanöstern igen? Samtal med frilansjournalisten Arne Lapidus i Tel Aviv.

Paris måndag morgon
Utrikeskrönika av Alice Petrén, radions korrespondent i Sydeuropa, kl 8.25

Progremledare: Jörgen Huitfeldt
producent: Magnus Westberg
magnus.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista