Nordkoreas självbild och okänsliga män

tisdagen 20 februari

Nordkoreas ambassad talar utNordkorea är kanske världens mest slutna land med ett folk som tros leva i extrem fattigdom. Men enligt landets ambassad i Stockholm är det omvärlden som fryser Nordkorea ute och folket lider inte alls av landets ledarskap. Malin Olofsson har träffat ambassadens förstesekreterare Kim Yong Guk.
Hur länge kommer regimen i Nordkorea att överleva?
Samtal med Marie Söderberg, Handelshögskolan.

Sitter könet i hjärnan?
Mannens mer okänsliga fingertoppar, sämre hörsel och sämre synfält gör honom mindre lämpad för att umgås med spädbarn jämfört med kvinnan. Det är en av teserna som professorn i neurobiologi - Annica Dahlström - driver i en ny bok.
Hon får svidande kritik för ovetenskaplighet från bland annat läkaren Cecilia Chrapkowska. De möttes i debatt.

Vänfamiljer löser integrationen
På Lidingö utanför Stockholm hjälper kommunen till att förmedla kontakt mellan svenska familjer och nyanlända flyktingar för att bidra till ökad integration.
Reportage av Samira Othman
Varför finns så få vänfamiljer?
Samtal med Seija Ketola, integrationsverket.

IrakoffensivI början av den amerikanska säkerhetsoffensiven i Bagdad sjönk antalet dödsoffer, men på måndagen var dödstalen åter höga. 40 dödades i olika bombdåd. Hur funkar säkerhetsoffensiven? Samtal med Stefan Ring, militärstrateg.

Frågetecken kring indonesiska katastrofer
I januari kraschade ett indonesiskt passagerarflygplan i havet under en svår storm. Och i östra Java spyr en vulkan ut het, stinkande lera. Många frågar sig om det man ser är resultatet av klimatförändringar som redan slagit igenom.
Reportage av radions asienkorrespondent Nils Horner.

Krönika
Maria Eksedler

19 av 20 använder bilbälte
Just nu gör polisen en specialkampanj för att kontrollera att de svenska bilisterna använder bilbältet. Bilbälteslagen infördes 1972 - det är 35 år sedan det - och nu använder nästan alla billister, 93.8 procent, bilbältet. Kanske är det en av de framgångsrikaste informationskampanjerna någonsin i Sverige. Men likväl orsakas runt 40 % av de årliga dödsolyckorna i trafiken av att personer inte hade bältet på. Det berättar Nils Petter Gregersen, säkerhetschef på NTF. 

Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se
Programledare Camilla Kvartoft

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista