Anhörigvård och dansband

Fredag 23 februari

Bildtaffärer i USA
Utrikesminister Carl Bildts ekonomiska intressen är en het fråga. Han har kritiserats både av media, oppositionspolitiker och statsvetere för kopplingar till kontroversiella företag. Vad finns att lära från USA?
I USA har frågeställningar som denna debatterats längre än i Sverige. Samtal med Lars Trädgårdh, historiker vid Princeton University.

Gringo i Landskrona
Tidningen Gringo är inte välkommen i Landskrona. Tidningen som profilerat sig på att skriva och debattera om ”blattar” och ”svennar” vill öppna en lokalredaktion i kommunen, men politikerna är kritiska. Debatt mellan Marko Huttunen, kommunpolitiker i Landskrona och Carlos Rojas, Gringo.

Döttrar som vårdar
Allt färre äldre får hemtjänst eller plats i äldreboende och de anhöriga får ett allt större ansvar för sina anhöriga, och det är framförallt döttrarna som vårdar sina föräldrar, visar ny forskning. Anhörigvården påverkar döttrarnas ekonomi, hälsa och privatliv. Samtal med Susanne Rolfner Suvanto, som vårdat sina båda föräldrar.

Le Pen i kampanj
Imorgon drar extremhögerns ledare, Jean Marie Le Pen, igång sin presidentvalskampanj. Om knappt två månader röstar fransmännen om vem som ska efterträda Jacques Chirac. Samtal med Alice Petrén, Sveriges Radios korrespondent i Paris.

Dansband i TV
På måndag startar SVTs nya dramaserie ”Leende guldbruna ögon” som handlar om den svarte sångaren Lennart och hiphoparen Roschan som startar ett dansband. Vår reporter tog med två av huvudrollsinnehavarna- Yankho Kamwendo och Fares Fares- på en dansbandskväll i Hallunda. Reportage av Samira Othman.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Sveriges Radios korrespondent Thomas Nordegren.

Nordisk film i Hollywood
I nästa vecka äger Oscarsgalan rum i Hollywood. Flera gånger har film från Norden vunnit en Oscar. I år är det danska Susanne Biers ”Efter bröllopet” som representerar Norden. Men vad är egentligen nordisk film. Finns den över huvud taget? Reportage av vår nordenkorrespondent Bengt Lindroth.

Personnumren snart slut
På banken, i körkortsregistret, hos filmuthyraren - överallt behövs de tio siffrorna i personnumren. Alla som är folkbokförda i Sverige eller bott här i minst ett år har ett, men nu är de på väg att ta slut varnar skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

Gripen till Afghanistan
Det svenska försvaret vill sätta in JAS-plan i Afghanistan. ÖB väntas föreslå det för regeringen inom kort, rapporterar Ekot under morgonen. Stefan Winiger, som är inrikesreporter på Ekot kommenterar uppgifterna.

Programledare: Lasse Johansson

Producent Erik Hedtjärn
Erik.Hedtjarn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista