Mutor, minoritetsfolk och pirater

Onsdag 28 februari

Tjeckiska reaktioner på mutmisstankar
Uppgifterna i SVT om att mutor betalats ut i samband med JAS-affären i Tjeckien har blivit förstasidesnyheter även i Tjeckien. Samtal med frilansjournalisten Carl Rüster i Prag.

Krönika
Morgonens korrespondentkrönika är signerad Maria Persson Löfgren.

Det underjordiska Peking
I Peking är det ont om lediga tomter, och markpriserna stiger. Nu finns det planer på att i stället börja investera under jord. Shoppinggallerior, kontor och motorvägar skulle alltså flytta ner under markytan, enligt förslaget från stadsplanerare. Men tanken på ett underjordiskt Peking är inte ny. SR:s korrespondent Hanna Sahlberg tog sig ner i Mao Zedongs underjordiska stad från 60-talet.

Sjöpirater utanför Afrika
Farvattnen utanför Afrikas Horn är ökända för piratattacker och i helgen kapades ännu ett fartyg utanför Somalia. Men moderna pirater har inte lapp för ögat, snarare snabba motorbåtar och tunga vapen. Samtal med Sten Andersson vid Sjöfartsverket.

Dataspel med riktiga pengar
I dataspelet Entropia Universe kommer det snart gå att låna riktiga pengar på bankkontor inne i dataspelet. Svenska Swedbank överväger att etablera sig där. Reportage av Malena Wåhlin om pengar i dataspel.
Diskussion om pengar i den virtuella världen med Karl Uggla, dataspelsföretaget MindArk och Maria Frostling Henningsson, forskare vid Stockholms universitet.

Moderaterna analyserar valet
Eftervalsanalysen från moderaterna är klar och valframgången förklaras med längtan efter maktskifte och en fräsch partiledare. Men partiet hade svårt att locka de kvinnliga väljarna. Diskussion med Carl Cederschiöld, som gjort valanalysen och Maria Rankka, Timbro.

Mandéer flyr till Sverige
Folkgrupper som bott i Irak i tusentals år hotas nu av utplåning, bland annat de kristna mandéerna. Traditionellt sysslar de med guldsmedsarbete och drabbas därför ofta av kidnappning. I Sverige finns nu Europas största mandéiska församling. Samtal med Diar al Haidar kulturinformatör i Helsingborg.

Programledare: Camilla Kvartoft

Producent: Erik Hedtjärn
erik.hedtjarn@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista