1 av 4
Therese Larsson
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Propaganda, förortsskolor och Saddamstatyer

måndagen den 9 april

Brittisk-iransk propagandakamp
De brittiska soldater som suttit fängslade i Iran får sälja sina historier till pressen, något som är mycket ovanligt. Stefan Ring från Försvarshögskolan analyserar Storbritanniens och Irans propagandastrid.

Förortsskolor förlorar elever
Tusentals skolelever pendlar varje dag från hemmet i förorten till innerstadsskolor i Stockholm och Malmö. Det är elever med invandrarbakgrund, som väljer skolor med fler elever med ”helsvensk bakgrund”. Vad händer då med förortsskolorna? Reportage från Lillholmsskolan i Skärholmen. Samtal med sociolog Nihad Bunar och skolborgarråd Lotta Edholm (fp).

Misstänkt pyramidspel
Fruktjuicen Xango sägs bota allt från förstoppning till cancer. 
Jucien kostar 375 kronor för en flaska - och den säljs enbart via nätverk, ju fler säljare du värvar desto mer tjänar du. Enligt forskaren Thomas Ries kan det vara fråga om ett pyramidspel. Reportage från Björn Tunbäck och Håkan Svensson, Kaliber. Kommentar av Hans-Henrik Ramel, direkthandelns förening.

Livsfarlig lunginflammation
Två miljoner barn dör varje år av lunginflammation, men många av dessa barn skulle kunna räddas. Reportage av Lena Nordlund, Vetenskapsradion. Samtal med Hans Rosling, professor i internationell hälsa.

Korrespondentkrönika
Morgonens krönikör är vår Brysselkorrespondent Kerstin Brostrand.

80-talsrebell skriver om vin
Den amerikanske författaren Jay McInerney, med romaner som Neon, Mitt livs historia och De vilda åren, ger nu ut artiklar om vin i boken ”A hedonist in the Cellar”. Betraktelse av Kulturnytts recensent Stefan Westrin.

Saddammonumentens framtid
För fyra år sen revs den stora statyn av Saddam Hussein som stod i Bagdad. Men trimumfbågen med avgjutningar av Saddam Husseins händer står fortfarande kvar. Vad ska hända med de monument som ännu inte rivits? Samtal med Abir Alsahlani, som driver ett fredscenter i Bagdad och historikern Åsa Lindeborg.

Kampanjstart i Frankrike
Idag drar de officiella valkampanjerna igång i Frankrike. Hör reportage från en fransk förort där många väljare är osäkra. Kommentar av statsvetaren Anna Stellinger i Paris.

Programledare:Therese Larsson
Producent: Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista