1 av 6
Fästingar
2 av 6
Ramzan Kadyrov.
3 av 6
4 av 6
Camilla Kvartoft
5 av 6
6 av 6
Irans president Mahmoud Ahmadinejad

Spionskandal i rätten och hundattacker

Tisdag 10 april

Spionskandal i rätten
Idag börjar rättegången om folkpartiets dataintrång hos socialdemokraterna i höstas. Sex personer har åtalats för dataintrång, bland dem folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson. Vad var det som hände? Reportage av Håkan Widman.
Hur påverkas folkpartiet politiskt av skandalen och rättegången? Samtal med Inger Arenander, inrikespolitisk kommentator.

Vad tycker partiets nyutnämnda etikansvariga personer om det som hänt partiet och vad som behöver förändras? Samtal med Ann Lagerby (fp), etikansvarig Dalarna och Charlotte Klötz (fp), etikansvarig i Gävleborgs län.

Fler angrepp från kamphundar
Antalet polisanmälda hundangrepp ökar kraftigt. Det visar siffror från bland annat Malmö och Halland. I Malmö ökade antalet anmälningar med 50% förra året, men enligt polisen är mörkertalet stort, eftersom många väljer att inte anmäler hundangrepp. Samtal med Martina Schultes, angripen och Leif Carlsson, polis i Göteborg.

Femanister sökes
Nu kommer ett initiativ till en femanistisk rörelse som skulle sätta fokus på mansrollen och som parallellt med den feministiska rörelsen arbeta för att nå jämställdhet. Det är Zanyar Adami, kolumnist och redaktör för tidningen Gringo som vill ha en femanistisk rörelse. Han diskuterar med mansforskaren Lars Jalmert.

Uran i stor skala
Irans president Mahmoud Ahmadinejad meddelade igår att Iran har börjat anrika uran ”i industriell skala”. Han sade att den islamiska republiken tänker försvara sin rätt att bedriva kärnteknisk verksamhet ”ända till slutet”. Uttalandena har väckt stora reaktioner i väst, men vad betyder den iranske presidentens utspel? Samtal med Jan Prawitz, Utrikespolitiska institutet.

Fästingvåg i Sverige
Fästingsäsongen har börjat. Vaccin-annonser har börjat dyka upp och i veckan ska landstinget i Stockholms län informera om årets fästingsäsong som väntas bli något mer intensiv än tidigare. Hur är situationen just nu och hur skyddar man sig bäst mot de sjukdomar man kan få av fästingar? Samtal med Lars Lindquist, smittskyddsläkare och verksamhetschef på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från vår nordenkorrespondent Bengt Lindroth.

Kadyrov i Tjetjenien
Ramzan Kadyrov svor presidenteden i Tjetjenien förra veckan. En av de yngsta ledarna i delrepubliken som på kort tid byggt upp den krigshärjade delrepubliken. Överallt synt Kadyrovs porträtt och ingen hörs öppet kritisera den unge ledaren, istället prisas han på alla upptänkliga vis i något som påminner om Sovjettidens glorifiering av ledare som Stalin och Lenin. Reportage av Maria Persson Löfgren. 8.25

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent Helena Sjöholm

helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista